Přelom v hubnutí: Cesta ke štíhlé linii může být jednoduchá

 Zdraví 
06. července 2018 10:05 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Snadná dieta, která vás zbaví přebytečných kil Depositphotos
Slovo čakra zní divně, přesto to všichni máme. Jsou to jakási centra energie, která ovlivňují náš život ve všech oblastech. A mohou nám i pomoci dostat se na optimální váhu. Poradíme vám, jak.

Čakry jsou zodpovědné za to, jak se cítíme. Zda jsme zdraví nebo nemocní. Mají totiž schopnost přijímat energii, přetvářet ji a znovu pak vyzařovat. Vidět nejsou, ale můžeme si je docela dobře představit a tím i jaksi „zhmotnit“.

Čarky leží na jakési pomyslné přímce, která spojuje pánev s temenem. Zde je rovnou sedm malých, otáčejících se sluncí (tak to vidí prastará indická nauka o čakrách). Do těla nám pak vyzařují životní energii a významně posilují naši psychiku. Ovšem – pokud jsou oslabené nebo zablokované, jsme vyčerpaní. Ztrácíme sílu, chybí nám motivace a jsme unavení. A přibíráme. Naštěstí se s tím dá něco dělat.

Síla a energie

Kořenová čakra v oblasti pánve nás pomyslně propojuje s energií Země. Indové věří, že je to zdroj naší životní síly. Pokud se tedy cítíte dobře, bezpečně a vaše kroky jsou vždy cílevědomé a pevné, pak můžeme jen gratulovat, protože vaše kořenová čakra je silná.

V opačném případě ztrácíte optimismus a máte tělesné potíže, jako jsou například poruchy trávení, přibírání na váze, bolesti v kříži nebo trvalý pocit hlavu. Kořenovou čakru dokáže posílit pravidelné cvičení, respektive posilování pánevního dna. Dále je vhodné do jídel často zařazovat zázvor, který krom jiného zahřeje tělo a pomůže odbourat nadbytečné tuky. K tomu pak popíjejte čaj z lipových květů. Ten zase srovná „složení“ vašeho těla. Pomoci ke štíhlé linii vám může i obyčejné pečivo.

Sex a chuť do života

Sakrální čakru najdete na šířku dlaně pod pupkem. Má na starosti močový měchýř, pohlavní orgány, pánev a bederní část zad. Pokud je slabá, dají se v těchto oblastech očekávat problémy. Stejně tak je častá i nechuť k sexu či poruchy menstruačního cyklu. Oslabenou sakrální čakru poznáte tak, že budete tloustnout právě v oblasti boků. Abyste čakru rozhýbali, dopřejte si pravidelné sexuální hrátky a zajděte si na hodiny tance – rozhýbejte se.

Zdravé trávení a pevné nervy

Pupeční čakra má na starosti žaludek, tenké střevo, játra a zásobuje nás energií. Pokud ji máme oslabenou, trápí nás problémy se zažíváním a přibíráme zejména v oblasti pupku. Je třeba ji posílit jednoduchým cvičením. Pohodlně se usaďte a zavřete oči. Nosem se nadechněte. Při výdechu ústy pak nechte zaznít pomalé, táhlé otevřené „O“. Po cvičení si pak dejte příjemnou heřmánkovou koupel. A na závěr si dejte hořký čaj – třeba z pelyňku. Eliminuje chuť k jídlu a pečuje o zdravý žaludek.

Životní láska

Na tělesné úrovni má srdeční čakra vztah také k hrudníku, ramenům, krevnímu oběhu, ke kůži či imunitnímu systému. Oslabenou srdeční čakru poznáte tak, že máte neustále neovladatelnou chuť na sladké. K tomu vám pomohou meditace, relaxační techniky, ale i pravidelné popíjení čaje z meduňky nebo hlohu.

Zdravé sebevědomí

Krční čakra odpovídá za řeč a hudební nadání. Její blokádu poznáte poměrně snadno. Objeví se totiž potíže typu kuřácký katar, ztuhlá šíje i plachost. A druhá brada. Zkuste kloktat roztok se solí, tím čakru posílíte. Rozpusťte lžičku soli ve sklenici s vlažnou vodou. Kloktejte a přitom měňte výšky tónů i tlak. Nakonec ústa vypláchněte čistou vodou.

Bolesti hlavy a migréna

Jestli vás často bolí hlava nebo dokonce trpíte na migrény, máte potíže s očima nebo vám chybí fantazie, pak byste se měli zaměřit na posilování čelní čakry. Tu najdete uprostřed čela, nad přímkou, která spojuje obě obočí. Na starosti má mozek, zrak a čich. A také je schopná regulovat, kolik jídla sníme. Čakru masírujte olejem z fialek, tím si ji srovnáte.

Dodá sílu

Korunní čakru najdeme na nejvyšším bodu lebky. Pokud ji máte dobře vyvinutou, pak máte silný imunitní systém. Naopak oslabená korunní čakra má na svědomí chronické a duševní nemoci i obezitu. Čakru posilujte meditací. Nejlépe v tureckém sedu, ruce sepněte nad hlavou a pomalu a zhluboka dýchejte. Snažte se na nic nemyslet.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod