Jak správně pečovat o zuby, aby se netvořil zubní kámen? Stačí dodržovat pár drobností

 Zdraví 
08. července 2018 11:11 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kvalitu zubů máme ve svých rukou Shutterstock
Zubní kámen je ztvrdlý zubní plak, který na zubech zůstává po nedokonalém vyčištění. Je zdrojem mnoha obtíží. Zápach z úst a vznik parodontózy jsou asi nejklasičtější. Dá se tomu zabránit? Nebo je třeba se spoléhat jen na pravidelné a drahé návštěvy zubní hygieny? Máme dobré tipy.

Nejlépe je s novým přístupem v péči o chrup začít bezprostředně po návštěvě zubního hygienisty. Jestliže vám dokonale zbaví zuby kamene, nastává správná příležitost pro vás, abyste získanou kvalitu udrželi. Budete potřebovat několik pomůcek a samozřejmě trochu času. Ale vaše snaha se určitě vyplatí.

Pomůcky

Potřebujete kvalitní zubní kartáček, který má relativně jemné štětinky a je co nejhustší. Preferujte kartáčky s menší hlavou, se kterou se dostanete i do zadních částí ústní dutiny. Nedejte na reklamu a nekupujte žádné tvarované kartáčky a vroubkované štětiny. Jsou to vyhozené peníze.

Určitě budete potřebovat mezizubní kartáčky o velikostech, které vám doporučí zubní hygienista. Kromě toho si pořiďte dentální nit a malý kartáček, kterým se dostanete i do těch nejobtížněji přístupných míst.

Volte zubní pastu podle vlastního výběru. Jestliže jste ale měli problémy se zubním kamenem, budete patrně potřebovat speciální pastu proti parodontóze. Podobně volte i ústní vodu.

Postup čištění

Čištění zahajte pomocí mezizubních kartáčků a dentální nitě. Pečlivě ošetřete zub po zubu příslušným rozměrem mezizubního kartáčku. Následně dočistěte mezizubní prostor pomocí nitě. Celý postup netrvá dlouho. Mezizubní kartáček stačí protáhnout jen několikrát každou mezírkou. Jde o to, že naruší vrstvu plaku, který pak snadno vyčistíte i pomocí dentální nitě a běžného kartáčku.

V druhém kroku použijte dentální niť. Opatrně začněte zespoda a postupně po jednom i druhém zubu táhněte vzhůru. Tím setřete vrstvu plaku i z prostoru mezi zuby. Samotná dentální niť by ale nestačila. První krok s mezizubním kartáčkem je potřeba, neboť zuby jsou tvarované a štětinky mají možnost vyhnat plak i z různých prohlubní.

Třetí krok je čištění běžným kartáčkem. Nakloňte ho tak, aby štětinky dobře pronikaly do místa, kde se setkává zub a dáseň. Je třeba, aby kartáček vyhnal plak právě z tohoto místa. Tam se totiž s oblibou usazuje a tvrdne v zubní kámen. Každému zubu věnujte samostatnou pozornost. Hůř přístupná místa dočistěte úzkým kartáčkem. Při čištění doporučujeme drobné krouživé pohyby. Nakonec pak pohyby od dásně přes zuby.

Poslední fází je výplach úst ústní vodou. Postupujeme dle návodu výrobce. Nepřekračujte doporučené dávkování ani doporučenou četnost.

Když se plak začne usazovat

Někdy se stane, že se nám nepodaří jeden den řádně vše vyčistit a plak začne tuhnout. V takovém případě je vhodné použít nějakou razantnější metodu. Doporučuje se vyčistit třeba dvakrát týdně zuby solí. Ta má schopnost vznikající zubní kámen odstranit. Stejně tak je účinná jedlá soda. Stačí do ní namočit kartáček a jemně čistit místa, kde kámen vzniká. Opatrně, abyste si ale nenarušili sklovinu. Proto tyto postupy provádějte jen jako doplněk obvyklého čištění. Další tipy v péči o zuby - třeba jak zabránit vzniku zubního kazu přírodní cestou, nejdete zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod