Meruňky jako lahodný zdroj zdraví. Jak působí na naše tělo a kde mohou pomoci?

 Zdraví 
10. července 2018 11:30 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
Meruňky jsou chutné i léčivé zároveň Shutterstock
O příznivých účincích meruněk na lidské zdraví už skoro každý slyšel. Jen málokdo ale ví, nač přesně se nám meruňky hodí. Nejdůležitější léčivé účinky meruněk jsme proto dali dohromady, abyste měli možnost využít meruňkovou sezónu naplno.

Meruňky nepatří mezi původní stromy v naší oblasti, ale zdomácněly už hodně dávno. Původem jsou z Číny, ale přivezeny byly už Alexandrem Velikým. V 18. století se dostala meruňka do Ameriky. Patří k nejrozšířenějším ovocným stromům na světě.

Obsah důležitých látek

Meruňka je bohatá na provitamin A a železo. Železo se ovšem dostává do popředí v meruňkách sušených. Ty jsou také zdrojem proteinů. Z dalších prvků stojí za to zmínit dostatek draslíku a pak také podíl stopových prvků, jako je mangan, fluor, kobalt a bor. Obsahují hodně sacharidů – v závislosti na zralosti, ale kaloricky nejsou přehnaně vydatné.

Léčivé účinky

Provitamin A ve své přirozené formě je významným stimulantem naší imunity. Meruňky zvýší naši odolnost proti infekcím. Zvlášť zajímavé je působení na chronické infekce hltanu a nosních dutin. Meruňky mohou pozitivně zapůsobit i na různé ekzémy.

Další oblastí působení jsou oči. Zde se meruňky zaslouží o zlepšení stavu šerosleposti a zapůsobí i proti podrážděným spojivkám a ztrátě ostrosti vidění. Počítejte s tím, že zkrátka konzumací meruněk prospějete svému zraku.

Další oblastí působení je soustava nervová. Jestliže máte deprese, cítíte se slabě, jste nervózní či ztrácíte chuť k jídlu, mohou vám pomoci meruňky. Děje se tak patrně pro vysoký obsah minerálů.

Meruňky působí v našem těle zásaditou reakci, což se hodí při snahách o odkyselení organismu.

Díky vysokému obsahu železa, který je významný u sušených meruněk, nám tyto chutné plody pomohou s krvetvorbou. Mají lepší účinky než tabletky, ačkoli obsah železa není tak vysoký. Je to dáno tím, že se železo z přirozené stravy lépe vstřebává.

Provitamin A se podílí na dobrém stavu našich nehtů, vlasů a pokožky. Působí také proti rakovinnému bujení, a protože jsou v meruňkách přítomny i vitaminy z řady B, tento efekt se ještě dále zesiluje. Meruňky patří k velkým pomocníkům v boji s touto zákeřnou chorobou. A jestli vás zajímají i někteří další zástupci rostlinné říše, které můžete využít, přečtěte si článek zde.

Meruňky jsou významným pomocníkem proti zácpě. Může za to jejich vysoký obsah vlákniny. Meruňky takto fungují čerstvé i sušené.

Obsah draslíku působí pozitivně na funkci srdce. Látky obsažené v meruňkách také pomáhají se stabilizací krevního tlaku.

Jak užívat

Abychom dosáhli léčebného účinku, je třeba meruňky užívat pravidelně a po určitou dobu. Nyní v sezóně není problém si meruňky opatřit případně si je i nasušit. Jinak pro meruňkovou kúru se hodí každodenní konzumace asi půl kilogramu čerstvých meruněk. Pro vysoký obsah sacharidů i vlákniny může tato dávka nahradit celé jídlo. Můžete je klidně kombinovat s tvarohem. Nebo je prostě využijte k dopolední i odpolední svačině.

V případě sušených meruněk musíme počítat s jejich vyšší kaloričností. Stačí k dennímu užívání asi půl hrnečku sušených plodů.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008