Trpíte vypadáváním vlasů? Fakta, která vás překvapí

 Zdraví 
11. července 2018 10:34 / Monika Thomsonová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Geneticky podmíněné vypadávání vlasů je u žen vzácné, ale v poslední době přibývá Shutterstock
Vlasy jsou odjakživa brány jako symbol a ztělesnění ženské krásy a zdraví. Kromě toho chrání člověka před různými povětrnostními vlivy. Jejich význam pro každodenní život si lidé často uvědomí až ve chvíli, kdy o ně přijdou.

Vypadávání vlasů je u žen často spojené s velkou psychickou zátěží. Hormonální změny, například v těhotenství, v přechodu, nebo v opožděné pubertě, mohou růst vlasů zeslabit. Rovněž psychické problémy a nedostatek živin ovlivňují stav vlasů. Geneticky podmíněné vypadávání vlasů je u žen vzácné, ale v poslední době přibývá.

Nejčastější spouštěče

  • stres
  • špatná strava
  • přísné diety
  • těhotenství
  • klimakterium

Překvapivá fakta

Možná vás překvapí, že moderní žena kolem třicítky, si v průběhu roku vlasy umyje zhruba 300x, 30x je chemicky upraví a kromě toho je ještě ošetřuje lakem na vlasy nebo jiným přípravkem. Pak se není možné divit, že vlasy začnou stávkovat. O nejčastějších chybách, které děláme v péči o vlasy, jsme psali jinde.

Druhy vypadávání vlasů

Kruhové vypadávání

Lze si ho všimnout na určitých místech na hlavě. V krátkém čase vznikají následkem ztráty vlasů kulatá nebo oválná místa bez vlasů. Ta se stávají postupně viditelná, protože se už nedají zamaskovat účesem. Asi v polovině případů se tato místa uzavřou i bez ošetření v průběhu času. Přece jen se však může stát, že vypadávání vlasů pokračuje a vede ke ztrátě všech vlasů.

Ztenčující se vlasy

V průběhu života se může stát, že vaše vlasové kořínky produkují stále tenčí vlasy. Často je problém v pokožce hlavy, nebo v chybějících výživných látkách. Ale také hormonální výkyvy - především klimakterium - mohou způsobit, že jsou vlasy stále tenčí. Správnou metodou ošetřování pokožky hlavy můžete vlasové kořínky posílit a vlasy začnou opět růst v plné síle. O tom, jak podpořit růst vlasů, se dočtete v jiném článku

Difúzní vypadávání vlasů 

Nejčastější formou vypadávání vlasů u žen je "difuzní vypadávání vlasů". To znamená, že vypadávání vlasů se týká celé hlavy a na začátku si ho sotva všimneme. Příčinou mohou být hormonální výkyvy, onemocnění štítné žlázy, nedostatek železa, infekce, onemocnění pokožky hlavy, stres, nebo málo tuků v potravě. 

Vypadávání vlasů po medicínské léčbě, např. chemoterapii

Léky a jedovaté látky mohou vést k totální ztrátě vlasů na hlavě. Nejznámější příčinou je určitě chemoterapie. V tomto případě narostou vlasy znovu. Aby se přemostil čas mezi terapií, pomáhají moderní paruky nebo šátky na hlavu. O mocných bylinkách, které pomáhají v boji proti rakovině, jsme psali zde

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47