Vědci mají jasno, zda mají vnímavější smysly muži či ženy

 Ostatní 
08. června 2020 09:08 / Blanka Štiková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Ženy prý mají v částech mozku, které ovládají řeč a sluch, o 11 % více neuronů  Pixabay
Pokud se milé dámy domníváte, že vidíte či cítíte stejně jako váš muž, pak se mýlíte. Vědci totiž odhalili, jak to ve skutečnosti je.

Ženy a muži totiž vnímají jednotlivými smysly odlišně. Jak je to s čichem, chutí, sluchem či se zrakem?

Smysly mužů versus žen

Čich mužů a žen

Čich je důležitým smyslem, díky němuž rozeznáváme nejrůznější pachy, citlivost čichu se však u každého člověka liší. Ale kdo má lepší čich? Muži nebo ženy? Obecně mají ženy vnímavější a jemnější čich než muži. Podle studie vědců z Federální univerzity v Riu de Janeiru mají ženy v části mozku, do níž přicházejí informace z čichových orgánů, o 43 % více neuronů než muži. Zde tedy ženy jasně vítězí. Dost možná to souvisí s výběrem partnera, neboť právě čichem si ženy svého vyvoleného vybírají. Díky tělesnému pachu bude pro ženu určitý muž přitažlivý a jiný zase naopak neatraktivní. Tak to je v přírodě prostě dáno.

A pokud se ptáte, proč si také muži nevybírají partnerky po čichu, tak odpověď najdete zase v přírodě. Je to z toho důvodu, že samci mají v přírodě za úkol hlavně předat geny co největšímu počtu samiček, proto tak nemusí řešit biologickou vhodnost partnerky na rozdíl od samiček. Ostatně, čich má důležitou roli i v živočišné říši, protože zvířatům například slouží k orientaci v prostoru, nalezení kořisti, rozpoznání teritoria, vystopování nepřítele, ale také (stejně jako u lidí) k vyhledání partnera.

Chuť mužů a žen

A jak je to s chutí? Podle vědců ženy mají na jazyku mnohem více chuťových pohárků než muži. Zase to může souviset s evolučním vývojem, kdy muži jakožto lovci museli mít hlavně bystrý sluch a zrak, oproti tomu ženy jakožto sběračky plodů zase musely mít dobré chutě a čich. Ženy prý dodnes výrazně převyšují muže v degustačních zkouškách, to z nich prý dělá v porovnání s muži například lepší sommeliérky. To, že mají ženy mnohem citlivější čich i chuť než muži, bylo navíc prokázáno i výzkumem. Věděli jste, že až 35 % žen se rodí se zvýšeným počtem chuťových buněk, oproti tomu mezi muži je takzvaných superochutnávačů jen 15 %?

Sluch mužů a žen

A jak je to se sluchem? Muži budou asi opět zklamaní, neboť ženy nejen lépe cítí, ale také lépe slyší. Ženy prý totiž mají v těch částech mozku, které ovládají řeč a sluch, o 11 % více neuronů než muži. Dámy o hodně lépe vnímají vyšší frekvence, a to až nad 2000 Hz. Oproti tomu muži vnímají spíše nižší frekvence. Ženy navíc také dokáží rozeznat širší škálu citově zabarvených tónů v lidském hlase, dost možná kvůli dětem. Pokud máte dítě, tak samy dobře víte, že ten, kdo pokaždé slyší dětský pláč, jste vy a ne manžel. Je to tak přirozené a souvisí to s pečovatelským pudem. To ale není vše, mužům totiž ještě navíc hrozí 5,5x vyšší riziko oproti ženám, že ztratí sluch. Přesný důvod však není známý.

Zrak mužů a žen

A co zrak? Zde není jednoznačný vítěz, neboť každý vnímá jinak na blízko a na dálku. Ženy vidí více detailů a mají lepší periferní vidění. Muži ale zase vidí o dost lépe do dálky. Tak je to evolučně přirozené, neboť v dávných dobách byli muži lovci a bylo pro ně důležité vidět do dálky kvůli lovu kořisti. Ženy kdysi zase sbíraly plody, proto potřebovaly vidět na blízko. Tak to fungovalo, doba se sice mezitím změnila, ale tyto smysly nám zůstaly.

Pak tu je ale ještě také odlišnost barevného vidění. Každá žena zná ten moment, kdy se muže zeptá, jakou vidí barvu. Žena vidí fialovou a muž odpoví červenou. Jednoduše nevidí rozdíl. Schopnost vnímání barev mají tedy rozhodně lepší ženy, je to dáno proteiny, z nichž dva se vážou právě na geny chromozomu X, ženy mají dva (XX) a muži pouze jeden (XY). Tak to zkrátka je. Z všeobecného hlediska by tedy vyhrály ženy nad muži, ale to, jak to se smysly je, je dáno evolucí, vše má svůj důvod. Dále čtěte: Pokud vám doma zbyl zbytek zvětralého piva, můžete ho ještě využít.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve