Kořeny chřestu pomohou v boji proti depresím a stresu

 Zdraví 
10. ledna 2021 16:25 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ve východní medicíně se kořen chřestu používá už tisíce let Depositphotos
Možná si myslíte, že jste už vyzkoušeli každou adaptogenní rostlinu, ale dost možná jste ještě nevyzkoušeli kořen chřestu.

Východní medicína používá po staletí dvě běžné odrůdy. Asparagus racemosus je béžový kořen známý v ajurvédě jako Shatavari a oranžově červený kořen zvaný asparagus cochinchinensis používaný v čínské medicíně se jmenuje Tian Men Dong. Oba tyto typy kořenů chřestu si v posledním desetiletí získaly velkou pozornost.

A pozor. Rozhodně se tyto dva druhy chřestu nepleťte s tím, co běžně jíte. Ve skutečnosti jde o zcela jiné a odlišné rostliny.

Léčebné využití kořene chřestu

Pokud jde o léčebné využití kořene chřestu, používá se Shatavari zejména jako galaktagoga, což je potravina používaná ke zvýšení produkce mateřského mléka. A studie ukázaly, že několikrát zvyšuje potřebný hormon (prolaktin). Tian Men Dong byl zkoumán pro své silné protizánětlivé účinky a protirakovinné vlastnosti. Chřesty racemosus i cochinchinensis lze také použít jako antidepresivum, posilovač libida a afrodiziakum, stejně jako zmírňovač stresu.

Shatavari jako duševní wellness

Studie zkoumající extrakt z kořene tohoto chřestu zjistila, že má významné antidepresivní účinky. Funguje také jako afrodiziakum a zvyšuje libido. Stres a jeho následná nadprodukce hormonů kortizolu je hlavní příčinou nesčetných zdravotních problémů v naší společnosti. Snížením stresu se můžeme zotavit ze zdravotních problémů, o kterých si možná ani neuvědomujeme, že souvisejí se stresem, jako je například trávení. Bylo prokázáno, že kořen chřestu snižuje účinky stresu několika způsoby.

Tian Men Dong pro pocit lehkosti

Kořen Tian Men Dong byl sice dosud studován méně, ale taoisté jej nazývají "létající bylina“ pro její emoční dopad, který uživateli dává pocit lehkosti, u někoho může kořen vyvolat pocit euforie.

Jak užívat kořen chřestu

Shatavari a Tian Men Dong se prodávají v různých formách, včetně práškové formy, tekutých extraktů a tobolek. Je důležité si uvědomit, že stejně jako mnoho přírodních léků, které se stávají na západě trendem, se i tyto chřestové kořeny rázem staly tak trochu nedostatkovým zbožím.

Není tedy vůbec nutné kořen chřestu, ať už jej budete brát v tobolkách nebo v tekuté formě, užívat denně. Jde spíše o to, abyste se díky kořenu dlouhodobě vyladili a cítili se obecně lépe. Denní stres je pro mnoho lidí každodenním problémem. Kořen chřestu je bezpečný a efektivní způsob řešení stresu, formou relaxace a obecně lepší nálady. Dále čtěte: Stres má větší dopad na svalstvo, než si možná mnozí dokáží připustit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008