Jak si udržet žlučník v dobré formě

 Zdraví 
12. ledna 2021 10:53 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Žlučník se nachází v pravém podžebří, tedy ve stejné oblasti, kde jsou i játra Depositphotos
Přicházející Vánoce a Silvestr dají našemu zažívání obvykle zabrat. Problémem ovšem je, že má mnoho lidí žlučník ve špatném stavu kvůli dietním chybám v průběhu roku. Máme zdravá doporučení.

Žlučník se nachází v pravém podžebří, tedy ve stejné oblasti, kde jsou i játra. Sbírá žluč, která má být použita k trávení, a v případě potřeby ji vypouští k trávené potravě.

Nejčastější potíže

U některých osob se v důsledku dědičných dispozic či nevhodné stravy a celkově špatné životosprávy začne ve žlučníku a žlučových cestách vytvářet písek, kaménky či dokonce přímo zánět. To všechno je špatně a vytváří se tím nejrůznější potíže, které dokážou člověka pořádně potrápit. Jen namátkou můžeme zmínit bolesti břicha, tedy lokalizovanou bolest v pravém podžebří, která může vystřelovat až k lopatce. Běžné je nadýmání, říhání, nevolnost, zvracení, zvýšená teplota, zvětšený žlučník či dokonce zažloutlá kůže a bělmo. Pokud se berou potíže na lehkou váhu, může se ve žlučníku vytvořit i nádor.

Příčiny

Různé potíže se žlučníkem se objevují z důvodů kombinace dlouhodobých dietních chyb a vyvoláním konkrétním spouštěčem. Mezi dlouhodobé dietní chyby může patřit bezhlavé přejídání se a konzumace tučných, sladkých a celkově nezdravých jídel. Sami lékaři při zjišťování rodinných anamnéz někdy neví, zda jsou potíže se žlučníkem dány geneticky, nebo jestli jde jen o to, že se v rodině dědí nevhodný jídelníček. Konkrétní záchvat a zhoršení stavu pak vyvolá obyčejně série dietních chyb, které uděláme v souvislosti s nějakou oslavou či při svátcích, kdy se konzumují jídla, která vysloveně žlučník dráždí. To mohou být jídla tučná i sladká, ale též jídla kořeněná. Každému ovšem vadí něco jiného, takže si musí najít každý své spouštěče a těm se vyhnout.

Je zajímavé, že velkou dietní chybou může být i snaha se za každou cenu vyhýbat tukům. V takovém případě nedochází k pravidelnému vyprazdňování žlučníku, jeho obsah se může zahušťovat a snadněji se pak písek či kameny vytvářejí. Strava chudá na tuky je obyčejně z hlediska svého složení bohatá na sacharidy, což vede k nadváze, a tuk v oblasti jater činnosti žlučníku rozhodně nepřispívá. Spouštěčem žlučníkového záchvatu může být i stres.

Prevence

Základní prevencí potíží se žlučníkem je zdravý životní styl, který zahrnuje vyváženou stravu. V ní by měly být obsaženy i zdravé tuky. Zejména ty za studena lisované. Dokonce se považuje za vhodné, je tělu přidávat před jídlem, protože vedle různých jiných pozitivních vlivů zlepšují i pocit sytosti. Jde zejména o olivový, dýňový, pšeničný či kokosový olej. Skvělý je také pohyb, bez kterého se zdravý žlučník neobejde. Samozřejmostí je omezit sacharidy, protože jejich přemíra se nám ve zlém vrací v podobě ukládání tukových zásob. Ovšem i zdravou stravou se můžete přejíst, takže je dobré se nepřejídat a dát tělu dostatečnou dobu na trávení a odpočinek. Relaxace a udržování psychické rovnováhy každému žlučníkáři velmi pomůže.

Bylinky

Určitě by byla škoda zapomenout na některé bylinky, které můžete na rozbouřený žlučník použít. Takže pokud nemáte doma před svátky mátu, určitě pro ni skočte do obchodu či lékárny. Více o mátě si přečtěte zde. Můžete ale použít i černý jeřáb, řepík lékařský, zeměžluč okolíkatou i některé další rostliny. Určitě se hodí pít hořký černý čaj nebo i čaj zelený. Vyhnout byste se měli kávě, zejména pak s mlékem či smetanou. Pokud bolesti v rozumné době nepřestanou, určitě neodkládejte návštěvu pohotovosti. Mohlo by jít o závažnější problém, jehož zanedbání by mohlo mít vážné následky.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve