Ideální jarní očista? Pomocí medvědího česneku
Medvědí česnek najdeme v lužních a listnatých lesích na stinných a vlhkých místech již v dubnu, kvete ale i v květnu a červnu. Je to asi 30 cm vysoká vytrvalá rostlina s cibulkou. Má drobné bílé květy na delší stopce a jasně zelené podlouhle široké listy, které po odkvětu hynou. V lese medvědí česnek vytváří v době květu bujný koberec, který poznáme podle typické česnekové vůně. Víte, co dokáže pečený česnek s vaším tělem během 24 hodin? Čtěte více.
Česnek medvědí se hojně využívá v lidové medicíně na léčbu různých onemocnění, jako jsou chřipka, nachlazení, záněty horních cest dýchacích, bronchitida a angína. Jako mírné antibiotikum působí proti zánětlivým onemocněním, má fungicidní a baktericidní účinky, ničí tedy plísně, bakterie a mykózy.
Co medvědí česnek obsahuje?
- Vitamin C
- Minerální látky
- Silice
- Značné množství jódu
- Alicin a další sloučeniny, působící příznivě na lidský organismus
Kde medvědí česnek pomáhá?
- Napravuje přirozené prostředí v zažívacím traktu, užívá se při střevních onemocněních a proti střevním parazitům
- Medvědí česnek potlačuje kandidózu a působí proti nadýmání a křečím
- Je vhodný na zácpu a při akutním a chronickém průjmu, provázeném plynatostí a kolikami
- Celkově zlepšuje průchodnost střev. Medvědí česnek také příznivě působí při cukrovce.
- Snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak
- Brání kornatění cév, jelikož zabraňuje ukládání vápníku v jejich stěnách
- Dobře čistí krev, proto je vhodný při dlouhodobých problémech s kůží
- Jeho čerstvé listy pročišťují ledviny a močový měchýř a mají močopudné účinky.
- Rostlina má rovněž příznivý vliv na žaludek. Kdo má citlivý žaludek, měl by si nejdříve medvědí česnek spařit mlékem a pít po doušcích po 2-3 hodinách.
Jak uchovat medvědí česnek pro celoroční využití?
Medvědí česnek můžeme snadno zamrazit a použít kdykoliv během roku do polévek, těstovin, rizota i pod maso. Sušit listy medvědího česneku se nedoporučuje, ztrácí tak příliš mnoho z obsahu svých blahodárných látek a silic. V čerstvém a přirozeném stavu je pak samozřejmě nejúčinnější, hodí se tak skvěle do salátů i pomazánek. Česnek, jak ho neznáte. Zkuste z něj něco hodně neobvyklého.
Bylinkové máslo z medvědího česneku
Jedním ze způsobů, jak si medvědí česnek uchovat co nejdéle v čerstvém stavu, je vyrobit si z něj máslo.
Postup:
Kostku mírně změklého másla rozmixujeme s menším množstvím nahrubo nasekaného medvědího česneku a trochou soli. Směsí poté naplníme malou vaničku, misku nebo tvořítka na led a dáme do lednice. Takto připravené bylinkové máslo můžeme snadno uchovávat i v mrazáku, a to zabalené po menších porcích do alobalu.