Zázvor a jeho konzumace
Zázvor je potravina, ze které se dají připravit různorodé a chutné pokrmy vhodné pro každodenní konzumaci. Známý je třeba zázvorový čaj nebo osvěžující vitamínové drinky. Zázvor je vhodný i do salátů, ale protože má výraznou vůni i chuť, je třeba dát pozor na jeho množství. Při vyšším množství hrozí i nepříjemné štípání a pálení, které ale není nijak zvlášť nebezpečné. Zázvor je možné nastrouhat podobně jako mrkev či petržel do polévek, omáček, nebo přímo na maso, zvláště se výborně hodí ke kuřecím prsům a dodá jim tu správnou chuť.
A samozřejmě nesmíme zapomenout na dezert - oblíbeným receptem je zapečený banán na zázvoru a medu. Fantazii se meze nekladou a šikovné hospodyňky jistě využijí tento malý přírodní zázrak a potěší tak své konzumenty u stolu.
Nakládaný zázvor
Jeden praktický tip pro všechny, kteří si zázvor už zamilovali a chtějí ho mít rychle po ruce: Mladý zázvor, který je méně dřevnatý, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Ty vhoďte na 30 sekund do vařící vody, přeceďte a nechte vychladnout. Mezitím si do lahví připravte ocet, cukr a sůl. Do lahví naskládejte plátky zázvoru a nechte 1 den odležet v chladničce. Takto nakládaný zázvor vydrží v chladničce i několik týdnů.
Japonci s oblibou konzumují zázvor pokrájený na plátky, zejména v kombinaci se sushi.
Oblíbený je také zázvorový čaj - zázvor nastrouhaný nadrobno, zalitý vroucí vodou. Velmi osvěžující jsou i zázvorové drinky - základem je zázvorový čaj, který se zalije ovocnou šťávou.
Kandovaný zázvor
Čerstvý zázvor oloupeme a nakrájíme na tenčí kolečka nebo na kostičky. Zázvor dáme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byl zcela ponořený, přisypeme cukr a necháme vařit asi půl hodiny. Po vychladnutí slijeme zázvorový sirup do skleničky a můžeme později využít například pro dochucení nápojů. Kousky zázvoru ještě smícháme s trochou pískového cukru, aby se obalily, a kandovaný zázvor je hotový.
Kandovaný zázvor můžeme přidávat do cukroví, pečiva nebo konzumovat samotný.