Největší chyby, kterých se dopouštíme při sběru, sušení a zpracování bylinek
Přestože současné bylinkářství staví na vědeckých základech, jeho podstata zůstává stejná. Bylinkami chceme posílit naše zdraví nebo podpořit léčbu různých onemocnění. Při sběru, sušení a přípravě bychom však měli pamatovat na základní pravidla, které je třeba dodržovat. I v tomto případě je totiž možné leccos zkazit a následky mohou být i fatální. Předkládáme vám alespoň nezbytný základ, a to pět pravidel, kterých by se měl držet každý bylinkář začátečník.
Dbejte na místa sběru a kvalitu bylinek
Pokud sbíráte bylinky v přírodě, měli byste si pečlivě vyhlédnout místa, která nejsou znečištěna. Vyhýbejte se tedy lokalitám v blízkosti silnic či polí. Je totiž zřejmé, že znečištěné bylinky nadělají více škody než užitku. Stejně dbejte na to, aby sbírané rostlinky byly zdravé a nepoškozené.
Pozor na záměnu
Vězte, že i bylinkami se lze otrávit. Možná to pro vás není novinka, ale bohužel, na tento fakt bylinkáři začátečníci často zapomínají. Při jejich sběru se tedy snažte o přesnou identifikaci, podobně jako při sbírání hub. Vyzbrojte se atlasem rostlin nebo dobrou aplikací na telefonu a své pochybnosti raději konzultujte s lidmi, kteří již mají větší zkušenosti. Mezi problematické rostliny patří zejména mimořádně jedovatý ocún a rulík zlomocný. Listy ocúnu se poměrně často zaměňují za medvědí česnek a způsobují smrtelné otravy. Speciální pozor si dávejte i na rulík zlomocný, jehož jedovaté plody jsou podobné borůvkám.
Každá bylinka vyžaduje svůj způsob sušení
Říká se, že nejúčinnější je využití léčivých rostlin v čerstvém stavu. Pokud je však chceme mít v zásobě, sušení se nevyhneme. Při tom je však třeba myslet na to, že každá rostlinka má svůj čas i způsob sušení. Neexistuje univerzální návod na sušení. Některé bylinky jsou šťavnatější, jiné se vysuší raz dva. Pokud se vám však sušení nepodaří a bylinky vám zhnědnou nebo zplesniví, musíte je bez milosti vyhodit. V opačném případě byste mohli ohrozit své zdraví. Dobře vysušené bylinky skladujte v uzavíratelných skleněných nebo porcelánových nádobách či v papírových sáčcích na suchém a tmavém místě. Bylinky se snažte zužitkovat do roka, protože časem se jejich účinky přirozeně vytrácejí.
Nepoužívejte jeden druh bylinky dlouhou dobu
Nezapomínejte, že bylinky jsou ve své podstatě přírodní léčiva, obsahují silné složky, a proto s nimi třeba zacházet opravdu opatrně. I u nich totiž hrozí riziko předávkování. Jen málo čajů z bylinek se dá pít delší dobu. Stejný typ bylinky byste neměli používat déle než tři týdny a pak je nutné dát si pauzu. Samozřejmě, čas užívání bývá přesně specifikován na každou bylinku zvlášť, tak si tento údaj ještě prověřte. Dlouhodobé užívání jednoho druhu bylinky může způsobit zdravotní problémy a zatížit zejména ledviny a játra.
Raději neexperimentujte
Míchání čajových směsí vyžaduje preciznost a hlubší znalosti. A to i z hlediska dodržení poměru a dávkování jednotlivých bylin a vyhnutí se nevhodným interakcím mezi bylinkami. Z tohoto důvodu nechte přípravu bylinných směsí raději na odbornících a své usušené bylinky raději využijte v jednosložkových čajích. Které byliny lze sbírat i na konci srpna či v září?