Vyvarujte se nejčastějších chyb. Zatočte s obezitou jednou provždy! 5. díl

 Zdraví 
19. prosince 2016 07:03 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kvalitní olivový olej do zdravé kuchyně rozhodně patří.  internet
Češi patří k nejobéznějším národům světa. Umíráme předčasně na nemoci srdce, na rakovinu a řada lidí se ke stáru nemůže ani pohnout, protože je bolí klouby. V čem je problém? Můžeme si pomoci sami, nebo jsme odkázáni na polykání tablet na vysoký tlak a cholesterol? Tento seriál nabízí odpovědi. Dnes si povíme o tucích.

Které tuky jsou vhodné?

Už na začátku našeho seriálu o hubnutí jsme upozornili, že tuky nejsou náš nepřítel, ale že naopak do našeho jídelníčku patří a mají tvořit zhruba jeho třetinu. Nevyhýbáme se proto dobrým přirozeným tukům, jako je například máslo, sádlo, smetana, olivový olej a kokosový olej. V uplynulých desetiletích jsme prošli ohromnou mediální masáží o škodlivosti těchto potravin, ale nešlo o žádné solidní výzkumy, spíš o prosazení zájmu potravinářských firem, které potřebovaly prodat své přebytky řepky a slunečnice o palmovém oleji ani nemluvě.

Kterým tukům se vyhýbáme a proč?

Běžně používané kuchyňské oleje jsou nevhodné pro tepelnou přípravu pokrmů, protože se brzy přepalují a vznikají v nich škodlivé sloučeniny. Zkuste sami srovnat proces smažení na řepkovém či slunečnicovém oleji a na sádle a zjistíte, jaký to je rozdíl. Rovněž přepuštěné máslo je velmi stabilní a zdravé. Běžné oleje mají také nevhodné složení z hlediska svých prozánětlivých účinků. Vysloveně škodlivé jsou ale mnohé výrobky, které se z nich získávají, konkrétně různé ztužené tuky a margaríny. Ačkoliv se výrobci dušují, že moderně vyráběné margaríny jsou v pořádku, není to tak docela pravda. Stačí si ostatně přečíst některé nezávislé výzkumy a zjistíte, že pojídání ztužených tuků je doslova hazardem se zdravím. Bohužel jsou obsaženy i v mnoha průmyslově vyráběných potravinách, takže i to je důvod, abychom se jim obloukem vyhnuli.

Zdravé tuky jsou drahé

Tato námitka platí jen částečně. V momentě, kdy přestanete konzumovat pečivo, vám zbyde dost másla na vaření. Pokud potřebujete smažit, koupíte si kostku obyčejného vepřového sádla. Pokud jste vegetarián, použijete kokosový olej. Ten je už dražší, ale zase ušetříte na mase. Olivový olej je velmi vhodný do různých salátů, ale vždy ho tam přijde malé množství, takže jedna láhev vydrží v kuchyni velmi dlouho.

Uměřenost je na místě

Ačkoliv je prokazatelné, že samy tuky nejsou příčinou nadváhy, protože ta vzniká zejména konzumací potravin obsahujících obrovské množství sacharidů, je samozřejmě logické, že pokud budete jíst tuků příliš, budete hubnout pomaleji. Nesnažíme se tuky z potravy vyřadit a nebojíme se potravin tučných, protože tak máme jistotu, že neobsahují zbytečné škroby a další sacharidy, které by tvořily jejich tužší konzistenci. Nejíme však tuky zbytečně, protože bychom tím nic nezískali.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda