Zbavte se neustupující únavy a negativních myšlenek pomocí vykuřování

 Ostatní 
30. dubna 2022 13:29 / Patricie Chládková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Očistných, ochranných i uvolňujících účinků můžete dosáhnout pomocí vykuřování za využití bylin, dřívek nebo pryskyřice Pixabay
Vykuřování prostor nehledě na to, jak moc ezo a šamansky to zní, může mít pozitivní dopady na vaši energii i náladu.

Taky si hned při pojmu vykuřování představíte vyhánění duchů za pomoci hořící šalvěje? Rozhodně nebudete jediní. Nicméně z pohledu aromaterapie, která možná i díky vlivu jógy, začíná stoupat na oblíbenosti, má pravidelné vykuřování ozdravný a očišťující dopad na naše zdraví.

Kde se vzalo, tu se vzalo … vykuřování

Čemu tak jeho narůstající popularitu přisoudit? Ono na tom možná zas až tak nezáleží. Na čem ale záleží je to, jaký mají vůně blahodárný efekt na naše emoce i celkové zdraví.

Svědčí o tom i vzrůstající poptávka po holistických kosmetických přípravcích a odpovídající nabídka luxusních elegantních vykuřovacích doplňků jako jsou různé vonné jehlánky a tyčinky, minimalisticky balená kadidla nebo vonná dřívka.

S trendem vykuřování a využívání vůni se můžete setkat i mnoha spa resortech, kde je o něj nezvykle vysoký zájem.

Závan historie

Skoro ve všech kulturách mělo doutnání rostlin, dřeva nebo pryskyřice zvláštní význam. Zapalování ohně bylo bráno jako posvátný rituál, u kterého šlo zejména o energetickou očistu míst, zahánění nemocí nebo o spojení se s bohy a předky.

Z toho vlastně můžeme odvodit i vznik slova parfém, jenž je odvozeno od latinského per fumum, tedy v překladu prostřednictvím kouře.

A jako u spousty věcí, i tady se vracíme do historie, abychom nyní prosperovali z toho, co už věděli naši předci.

Co pálit pro řešení konkrétních problémů

Jak už bylo zmíněno výše, pro vykuřování lze použít dřevo, pryskyřici i různé rostliny.

Historicky se v Evropě spíše využívaly rozličné byliny jako například levandule pro své uklidňující účinky, šalvěj pro očistu, tymián pro zvýšení sebevědomí nebo pelyněk pro ochranu.

Při vykuřování jde o ten kouř, který naplní celý prostor, kde se rituál odehrává. Použitý materiál se tak spálí celý a v procesu pálení rostliny se do okolí uvolňují í vonné esence. Dá se tedy říct, že vykuřování je předchůdcem aromaterapie.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený PIGMENTARIUM (@pigmentarium_parfums)

Jak už bylo četnými studiemi prokázáno, náš mozek reaguje na vůně vyvoláním vzpomínek. Ty jsou s tou danou vůní spojené, a pokud ji znovu ucítíme, vyvolá z paměti krásnou vzpomínkou, může tak dojít k našemu celkovému zklidnění.

Vlastní pravidla

Rozhodnete-li se s vykuřování ve vašem domově začít, je důležité rituál vykuřování vést vstříc něčemu a ne proti něčemu.

Vždy dbejte na bezpečí a hořící materiál nikdy nenechávejte bez dozoru, pokud materiál potřebujete odložit, zvolte k tomu vhodné odkládací plochy. V případě vonných jehlánků nebo tyčinek použijte stojánky k tomu určené a při pálení bylinek nebo dřívek využijte vykuřovací mřížku.

Co se týká četnosti vykuřování, tak se nesetkáte s žádným doporučením, Je to čistě na vašich potřebách, ale má se vykuřovat ráno nebo večer, kdy Měsíc i Slunce vykazují nejslabší aktivitu.

Nemusíte být nakloněni ezo světu ani být duchovně založení pro to, abyste si celý rituál užili, Jen stačí být hlavní myšlence otevření.

Zdroj: mindbodygreen.com, goodearth.in, tinyrituals.co, homebodyclub.com

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod