Jablečný ocet má příznivé účinky na kvalitu vlasů. Alespoň jednou za měsíc si je jím umyjte

 Krása 
27. dubna 2022 09:16 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jablečný ocet lze využít nejen v kuchyni, ale také jako skvělou vlasovou péči Depositphotos
Každá žena touží po bohatých, silných a zdravě vypadajících vlasech. Místo utrácení peněz za drahou vlasovou kosmetiku a doplňky stravy vsaďte raději na obyčejný jablečný ocet. Ten vlasy dokonale posílí, podpoří jejich lesk i kvalitu a zároveň pečuje o pokožku hlavy. Navíc stojí jen pár korun.

Jablečný ocet je vyráběn kvašením jablek, přičemž stačí použít buď jen jablečné slupky nebo celá jablka. Jde o to, že právě v jablečných slupkách se nachází kvasinky potřebné pro kvašení. Co se týká samotného procesu kvašení, jinak také fermentace, tak ta probíhá ve dvou fázích. Nejprve dochází k rozštěpení cukrů kvasinkami a vzniku alkoholu. Ve druhé fázi je poté tento alkohol jiným druhem kvasinek zpracován na ocet, respektive kyselinu octovou. Ta se nechává následně zrát a platí pravidlo "čím déle, tím lépe".

Vybírejte jablečný ocet nefiltrovaný a nepasterovaný

Jablečný ocet obsahuje okolo 5 až 6 % kyseliny octové. Právě té jsou přisuzovány příznivé účinky na lidský organismus. Hotový produkt však lze ještě filtrovat a pasterovat, ale rozhodně je lepší to nedělat. Je to z toho důvodu, že právě v nefiltrovaném a nepasterovaném octu zůstává také octová mateřská blána, jež obsahuje mnoho dalších blahodárných látek, jako například kvasinky, enzymy a proteiny. Snažte se proto vždy vybírat nepasterovaný a nefiltrovaný jablečný ocet, jež je mnohem cennější. 

Jablečný ocet a vlasy

A proč tedy jablečný ocet využívat i jako kondicionér na vlasy alespoň jednou týdně? Obsahuje totiž mnoho vitaminů, minerálů a dalších stopových látek, které čistí vlasy, podporují jejich kvalitu, dodávají jim lesk i hustotu. Navíc jablečný ocet velmi prospívá vlasové pokožce. To však není zdaleka vše. 

Dodá vlasům rovnováhu

Jelikož je jablečný ocet kyselou látkou, tak dokáže skvěle srovnat hladinu pH vašich vlasů, jinak řečeno je vrátí do rovnováhy. To, že máte vlasy v nerovnováze, často více zásadité, lze poznat podle jejich vzhledu. Bývají matné a křehké. Díky pravidelné aplikaci jablečného octa však budou vaše vlasy zanedlouho nádherně lesklé. 

Čistí vlasy i vlasovou pokožku

Každá zkušená hospodyně ví, že má ocet silně dezinfekční účinky. Ty lze využít nejen v domácnosti, ale také v případě vlasové kosmetiky. Ve vlasech se totiž mohou množit kvasinky i jiné patogeny, které způsobují svědění, podráždění, lupy či jiné vyrážky. To vše může vyřešit jablečný ocet. Dopřejte vlasům jednou do měsíce  pořádný oplach z jablečného octa, který díky přírodní síle vyčistí vlasy a vydezinfikuje je. 

Je nabitý vitamíny i minerály

V poslední řadě je jablečný ocet doslova nabitý vitaminy, minerály a dalšími cennými látkami, které mají blahodárné účinky na celkový stav vlasů i vlasové pokožky. Jmenovat bychom mohli například vitamin C, B a alfa-hydroxykyselinu, jež je velkým pomocníkem při boji s lupy. Jablečný ocet navíc posiluje kořínky vlasů a podporuje jejich růst.

Jak jablečný ocet používat

Jablečný ocet na vlasy používejte následovně. Vytvořte si octový roztok ze 2 lžic jablečného octa a jednoho hrnku vody. Tento poměr bohatě stačí a není třeba dávat více octa. Octovou vodu použijte jako poslední krok v rámci péče o vlasy, tedy po jejich umytí šampónem a vyživení kondicionérem. Nalijte ji do vlasů, vmasírujte do pokožky a nechte alespoň 5 až 10 minut působit. Nakonec důkladně opláchněte. 

Zdroj: healthline.com, webmd.com, medicalnewstoday.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Trápí vás ztráta pružnosti kůže, dehydratace či akné? Udržet si hezkou pleť vám pomůže inovativní...

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím