Spojte příjemné s užitečným a zhubněte s chutí

 Zdraví 
07. listopadu 2018 16:42 / Bronislava Silná
  0
📷
6 fotografií v galerii
Využívejte různé druhy sezonní zeleniny Shutterstock
Řada lidí má stále spojené hubnutí s jakýmsi trápením při držení diety. Tak tomu být vůbec nemá. Doporučíme několik jednoduchých fint, které vás budou bavit a budete při nich hubnout.

Naše strava se dostala poměrně daleko od stravy, kterou jedli naši předkové. Zemědělství a potravinářský průmysl nabízejí mnohé možnosti, které při špatném zacházení vedou k nadváze, obezitě a civilizačním nemocem. Přesto je ale jen na nás, zda tomuto trendu podlehneme.

Kvalita je lepší než kvantita

Pro zdravé a chutné hubnutí si zapamatujte tuto zásadu. Vždy je lepší si dát kvalitnější potravinu, které bude o něco méně než nekvalitní. Platí to o všech druzích. Kvalitnější jsou také potraviny čerstvé proti všelijak konzervovaným či mraženým. Kvalitní znamená, že jsou lepší vstupní suroviny, že je potravina více bioaktivní, obsahuje více enzymů a v neposlední řadě také lépe chutná. Naše tělo funguje kupodivu i tak, že po konzumaci chutného pokrmu se cítí lépe zasyceno.

Zeleniny není nikdy dost

Další zásada zdravého životního stylu, při kterém se i dobře hubne, je ve zvýšeném podílu zeleniny. Zelenina se může stávat i vhodnější přílohou v porovnání s klasickými přílohami, jako je rýže, brambory nebo těstoviny. A to už vůbec nemluvíme o knedlících a jejich variantách. To neznamená, že si při hubnutí nemůžete dát přiměřené množství rýže nebo trochu brambor. Bude ale dobré se naučit využívat zeleninu více než doposud. Nemáte-li zkušenosti, začněte se zeleninou mraženou, kterou rychle ohřejete na másle nebo krátce podusíte. Později zjistíte, že je ještě lepší experimentovat s různými druhy zeleniny, kterou můžete péct či jinak tepelně upravovat. Různé saláty, klíčky a další druhy zeleniny jsou zase skvělé čerstvé. A to vše může výborně chutnat jak vedle masa či sýru, tak i vedle tempehu či tofu. Záleží jen na vašich chuťových a jiných preferencích.

Mlsejte zdravě

I zákusky se dají připravit tak, aby byly zdravé a prakticky bez přidaného cukru. Dopřejte si příležitostně kousek vysokoprocentní čokolády nebo třeba sušenek z ovesných vloček a rozemletých rozinek. Nelze je jíst bezhlavě, ale v malém množství pomohou a prospějí. Každodenní sladkou odměnou se může stát nějaké ovoce. Výborná jsou jablka, kterých je nyní všude dostatek. Ale samozřejmě si můžete dopřát i něco jiného. Pamatujte, že banán je sice výborný, ale obsahuje hodně energie, takže si ho dejte když máte za sebou opravdu náročný den. Pár tipů na zdravou sladkou odměnu najdete v článku zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47