Jak souvisí ranní vstávání či ponocování s rakovinou?

 Zdraví 
08. listopadu 2018 12:51 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Jak ovlivňuje život, že jste ranní ptáče nebo noční sova?  Shutterstock
Britští vědci z univerzity v Bristolu přišli s překvapivými objevy, které se týkají pravděpodobnosti vzniku rakoviny prsu. Máme pro vás zajímavé detaily.

Rakovina je obávaným strašákem a vědci se stále snaží poznat mechanismy jejího vzniku. Teď se objevila nová možná souvislost vzniku rakoviny prsu a toho, zda patříte mezi noční sovy či ranní skřivany.

Nová studie

Právě publikovaná studie ukázala souvislost mezi tím, kdy ženy vstávají. Ty, které patří k ranním ptáčatům, mají až o 48 % menší pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu než jiné, které naopak rády ponocují. Studie byla prováděna na základě dat od 400 tisíc žen.

Zajímavé také je, že nepříznivě působí i nadměrné množství spánku. S každou hodinou, kterou překročíte doporučovaný spánek sedm či osm hodin, se zvýší pravděpodobnost rozvoje rakoviny prsu asi o 20 %. Studie přitom eliminovala dodatečné faktory jako je kouření a pití alkoholu.

Co ještě není jasné

Zatím není uspokojivě objasněno, zda nárůst množství rakoviny prsu souvisí s tím, pokud sice žena je ranní ptáče, ale kvůli své profesi, rodině a dalším okolnostem musí zůstat déle vzhůru, či zda to funguje nezávisle na této skutečnosti. Tím se budou vědci v Bristolu teprve zabývat.

Důsledky

Studie potvrzuje i předchozí domněnky, které ukazovaly, že kvalita spánku ovlivňuje naše tělo více, než si myslíme. A i když to vypadá, že jsou karty natvrdo rozdány a vy s tím nemůžete nic dělat, přece jen je důležité brát vážně své tělo. Ponocování nepřetahovat a jít spát tehdy, když se cítíte unaveni. A ráno pak vstát s tím, že máte za sebou spánku tak akorát a že se cítíte dobře. Tím rozhodně prospějete svému zdraví, nejen pokud jde o rakovinu, ale i z hlediska rozvoje dalších nemocí a obtíží, a to včetně nadváhy. Více si o tom můžete přečíst v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod