Jste ranní ptáče, nebo noční sova? Prozradí to o vás víc, než si myslíte

 Ostatní 
23. července 2018 14:50 / Marie Popelková
  14
📷
4 fotografie v galerii
Noční sovy rády ponocují, ranní ptáčata naopak Internet
Někdo chodí spát brzy a za ranního kuropění už je svěží a odpočatý na nohou. Jiný zase nejde do postele před půlnocí a ráno si rád pospí. Podle vědců má každý tento typ člověka něco do sebe a hlavně spací návyky toho o dané osobě hodně napovídají. Kdo je na tom psychicky lépe a koho spánkový režim předurčuje k většímu množství partnerů?

Rozdíly mezi ranními ptáčaty a nočními sovami jsou prý velmi markantní. Nejde ale říct, že jedna nebo druhá skupina je na tom lépe. Každá má něco do sebe.

Ranní ptáče

Brzké ranní vstávání má prokazatelně pozitivní vliv na naši psychiku. Mezi typická ranní ptáčata se však řadí jen 10 % obyvatel. Podle studie Christophera Randlera jsou ranní ptáčata všeobecně pozitivnější a bdělejší než noční sovy. Zjistilo se také, že méně prokrastinují.

Vzhledem k tomu, že obvykle první hodina po probuzení může často ovlivnit naši náladu během celého dne, jsou ranní ptáčata po ránu uvolněnější a mají vyšší šanci lépe se cítit i nadále.

Ranní ptáčata také mají menší problém s váhou. Tato skupina lidí totiž ve většině případů snídá do půl hodiny od vzbuzení, což je lepší. Ale pozor, podle vědců mají ranní ptáčata větší sklony podléhat rakovině a onkologickým nemocem.

Podle výzkumů jsou také ptáčata na rozdíl od nočních sov systematičtější, pořádkumilovnější a ve vztazích věrnější.

Noční sova

Ani noční sovy na tom ale nejsou v mnoha ohledech špatně. Už několik studií prokázalo, že lidé odebírající se do postele v pozdních hodinách mívají více partnerů. Podle serveru Daily Mail může být důvodem kromě bohatšího nočního života také biologie. Výsledky německé rozsáhlé studie totiž ukázaly, že hladina testosteronu v krvi mužů, kteří ponocují, je vysoká. Zřejmě je to kvůli závislosti tohoto hormonu na cyklu spánku a bdělosti. Další výzkumy mužské populace zase odhalily, že noční sovy mívají více dětí.

Podle jiné německé studie jsou ale noční sovy náchylnější k depresím a mají vyšší tendence propadnout nezdravým zlozvykům, jako je kouření či akohol. Také prý inklinují k sedavějšímu způsobu života.

Další studie zase uvádí, že sovy mají zpravidla vyšší IQ, jsou dominantnější, ale nedbají příliš na pořádek kolem sebe. Mají rovněž větší sklony k nadváze až obezitě. Často totiž vynechávají snídani, pak dostanou větší hlad a poté jí hodně, zvyšuje se jim hladina krevního cukru po jídle a dochází k nabírání na váze, což s sebou nese zvýšené riziko srdečních chorob, cukrovky apod.

Pensylvánští vědci pro změnu odhalili, že hladina "hodného" HDL cholesterolu je u ponocujících nižší. Navíc se u nich častěji objevovalo chrápání a spánková apnoe, tedy porucha dýchání ve spánku.

Pokud i vy nesnášíte ranní vstávání, možná vám přijde vhod pár tipů, jak si tuto činnost alespoň trochu zpříjemnit. Inspiraci najdete v našem článku zde.

Partnerský život

Na první pohled se to může zdát být podivné, ale existují důkazy o tom, že nejdéle trvající manželství mají ranní ptáčata s nočními sovami.

Vysvětlení je docela jednoduché - pokud se totiž jeden z partnerů dokáže přizpůsobit spacím návykům partnera, je to známka toho, že jsou ochotni na vztahu pracovat. A vztah je pak pevnější. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47