Upečte si tradiční český chleba a už nikdy nebude chtít jiný

 Recepty 
22. července 2018 07:44 / Martina Langová
  13
📷
4 fotografie v galerii
Není nad to uhníst vlastníma rukama pořádný bochník Pixabay
Kdo by nemiloval vůni a chuť čerstvě upečeného chleba? Jenže v obchodech poctivě pečený bochník dneska jen těžko seženeme. Doma si ho však můžeme upéct snadno, rychle a za pár korun.

Průmyslový chleba, který je nám dnes nabízen na každém rohu, nemá s tradicí absolutně nic společného. Většinou je z obyčejného droždí a k tomu je doplněn mnoha přídatnými látkami, konzervanty a éčky. To proto, aby dobře vypadal. O chuti a výdrži se raději nebudeme bavit vůbec. Přitom je to tak snadné! Skutečný chléb si totiž můžete upéct sami doma. A stačí k tomu málo – trocha mouky a vody!

Chleba pro zdraví

Pokud jíte chleba pravidelně, pak máte určitě hodně dobře naplněné zásobníky energie. V chlebu se totiž skrývají složené sacharidy, které tělo štěpí na glukózu. Tato látka je naším nejdůležitějším energetickým zdrojem!

Stará se o to, abychom se cítili fit a abychom měli sílu a vytrvalost. Navíc zlepšuje schopnost myšlení a koncentrace. Na nasycení je vynikající zejména celozrnný chléb, protože obsahuje velký podíl vlákniny. Ta v žaludku a střevě bobtná a tím se stará o dlouhotrvající pocit sytosti. Ani záchvaty náhlého hladu tak nemají sebemenší šanci.

Základní stavební kameny

Mouka

Bez té by to zkrátka nešlo. Potřebovat budeme hned dva druhy. Pšeničnou hladkou a celozrnnou žitnou. Potom podle toho, kolik které mouky bude v chlebu převažovat, budeme jen nazývat pšenično-žitným (více pšeničné) nebo žitno-pšeničným (více žitné). Chcete-li se dostat co nejblíže klasickému českému chlebu, pak bude jednoznačně převažovat mouka pšeničná. Tu můžete koupit v obchodě anebo ještě lépe sehnat přímo od mlynáře. Případně si koupit mlýnek na obilí a mouku si sami namlet.

Kvas

Chleba bez kvasu by nevzešel. Chlebový kvas je zjednodušeně řečeno „sdružení přátelských bakterií“, které nám pomohou chleba vyrobit. Kvas je pouze smíchaná mouka s vodou. Nic víc, nic míň. Buď si jej můžete doma namíchat, případně si trochu vzít od někoho, kdo už má. Další možní je koupě sušeného kvasu (nikoliv droždí). Známá je také metoda, kterou praktikovali snad všichni pekaři 20. století. Nechávali v ošatkách zaschlé zbytky těsta. Když se pak chystali znovu péct, sloužilo jim toto jako očkovací látka. K zákvasu přidali tolik žitné mouky a vody, aby vzniklo řídké těsto.

Další přísady

Aby bochník chutnal, jak měl, je nutné přidat do něj i vodu, sůl a kmín. Další ingredience můžete také přidat, ale nejsou už povinné a jsou spíše jen na vaší fantazii – ořechy, semena, opraženou cibulku, sušená rajčata…

Hurá do pečení

Tedy smícháme:

  • 300 g pšeničné hladké mouky
  • 150 g žitné mouky
  • 1-2 lžíce aktivovaného (oživeného) kvasu
  • 320 ml vody
  • 1 lžíci drceného kmínu
  • 10 g soli

Všechny suroviny smícháme a necháme půl dne odpočívat a „pracovat“. Pak těsto naněkolikrát přeložíme a uložíme do ošatky vysypané moukou, případné jakékoliv jiné nádoby vyložené například utěrkou. A necháme kynout cca 2 hodiny. Troubu rozpálíme na 220 stupňů, chleba z ošatky přehodíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme zhruba půl hodiny. Hotový chleba ke konci pečení chleba zhnědne (má kaštanovou barvu), zpevní se, je o hodně lehčí, než na začátku pečení a na poklep výrazně duní. Čerstvý chléb nechte dokonale zchladnout. Pak si ho můžete dát třeba s vynikajícími míchanými vajíčky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47