Jsou gumoví medvídci opravdu tolik zdraví prospěšní, jak se tvrdí?

 Zdraví 
27. března 2018 13:50 / Kateřina Kofroňová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Želatina má na naše zdraví spoustu pozitivních vlivů Shutterstock
Určitě už jste slyšeli, že jíst gumové medvídky je zdravé na klouby. Je to bohužel pravda jen z malé části. Kolagen obsažený v želatinových bonbonech je opravdu malým zázrakem pro lidské zdraví, ale notná dávka cukru už nikoliv. Želatinu ale do těla dostanete i jiným způsobem. Proč je tak zdravá vám prozradí následující text.

Želatina je vskutku pozoruhodná potravina. Můžete ji konzumovat v podobě domácích vývarů, sulců, potravinových doplňků a pokud budete dobře vybírat, i prostřednictvím gumových bonbonů – ovšem jen některých. Jedná se o velmi chutnou a nebojme se říct nutričně nabitou superpotravinu, která má mnoho zdravotních benefitů.

Co je vlastně želatina

Jedná se o formu proteinu, který se získává z kolagenu. Skládá se z důležitých aminokyselin, jmenovitě obsahuje glycin a prolin, což jsou stavební kameny bílkovin v těle člověka. Snadno ji vyrobíte dlouhým vařením vepřové, hovězí či kuřecí kůže (ale rovněž králičí nebo jakékoliv jiné, která je určena ke konzumaci), kostí a pojivové tkáně zvířat.

Když si ji vyrobíte doma, bude mít velmi pravděpodobně silně masovou chuť. Proto pokud se chystáte vyrábět domácí dorty nebo gumové medvídky, raději si ji kupte ve formě prášku.

Želatina a kolagen

Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která je základní stavební jednotkou pojivových tkání. Tvoří zhruba třetinu všech proteinů v těle savců ve formě kolagenních vláken. Je důležitý pro zdravé klouby, kosti a elasticitu kůže, ale prospívá i nehtům, kvalitě kůže a vlasům. A právě prostřednictvím želatiny můžeme kolagenu do těla dostat hodně.

Hlavní benefity konzumace želatiny

Nehty, vlasy a kůže jako filmová hvězda

Želatina přispívá k úžasně měkké a pružné pokožce, stejně jako ke krásným a zdravým vlasům a nehtům. Známky stárnutí, jakými jsou vrásky a povadlá kůže, jsou obvykle způsobeny právě nedostatkem kolagenu. Pokud si jej dopřejete prostřednictvím želatiny, můžete se brzy těšit z pevných nehtů, napnuté kůže a hřívy jako ze salonu. Skvělých výsledků dosáhnete i s tímto návodem!

Chrání srdce

Ačkoliv se lidé vyvinuli jako masožravci, způsob, jakým se většina z nás stravuje, může mít negativní vliv na srdce. Při konzumaci velkého množství masa, což je zvykem západního stylu života, se mohou brzy dostavit srdeční komplikace v důsledku vyšší hladiny homocysteinu v krvi. V prvopočátcích vývoje lidé konzumovali celá zvířata a nejen jejich svalovou hmotu, tudíž do sebe dostávali i velké množství želatiny a riziko srdečních chorob tím snižovali.

Uzdravuje klouby

To je asi nejrozšířenější informace o účincích želatiny. A samozřejmě je pravdivá. Mnoho sportovců a starších lidí má s klouby problémy a pociťují jejich ztuhlost. Studie ale prokazují, že právě konzumace želatiny může riziko zánětu, který způsobuje bolest a tuhost, výrazně snížit. Navíc kolagen obsažený v želatině přirozeně pomáhá tělu klouby opravovat.

Zlepšuje funkci jater

Glycin obsažený v želatině zlepšuje funkci jater. Minimalizuje jejich poškození způsobené vyplavováním toxinů, což mají játra na práci nepřetržitě každý den. Glycin pomáhá léčit i jaterní onemocnění, které způsobuje nadměrná konzumace alkoholu.

Má vliv na dobrý spánek

Bylo prokázáno, že glycin zlepšuje kvalitu spánku. Zvýšenou konzumací želatiny tudíž můžeme snížit i ospalost, která nás v průběhu dne provází. Glycin má ale rovněž pozitivní vliv na paměť.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47