Tvrdnutí dělohy je v těhotenství normální. Může však značit i předčasný porod

 Děti 
26. března 2018 09:01 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nepravé kontrakce nebolí, ale příjemné nejsou Shutterstock
Poslíčci, nepravé kontrakce neboli tonizace. To vše jsou pojmy, které spojují jednu jedinou věc, kterou je tvrdnutí dělohy v těhotenství. Některé ženy je necítí vůbec, jiné pravidelně už od začátku těhotenství. Jak poznat, zda jsou nebezpečné, nebo zda není vůbec potřeba panikařit?

Tonizace neboli tvrdnutí dělohy mohou doprovázet těhotnou téměř po celou dobu gravidity, přičemž nemusí způsobit žádné komplikace, ani tolik obávaný předčasný porod. Je ale dobré mít se na pozoru a vědět, jak od sebe odlišit začínající porod a pouhé cvičení děložního svalstva.

Již poměrně v časném těhotenství může žena začít pociťovat nebolestivé, ale ne zrovna příjemné pocity, kdy začne děloha z ničeho nic tvrdnout. Může vás to zpočátku znepokojit, ale tvrdnutí samo o sobě není nijak nebezpečné a je zapříčiněno běžnou děložní činností. Naprosto normální je tvrdnutí břicha od 34. týdne těhotenství, ale není výjimkou, že jej žena zaznamenává již od 16. týdne. Touto dobou již některé ženy cítí i první pohyby. Od kdy je možné je vnímat a co dělat, když je necítíte, se dočtete zde.

Jaký je to pocit

Tvrdnutí břicha, respektive dělohy, je pro ženu prvorodičku zcela novým pocitem. Zpočátku žena občas začne pociťovat tvrdé těleso uvnitř těla, které je jí značně nepříjemné. Ve vyšším stádiu těhotenství je již tvrdnutí mnohem intenzivnější a je patrné i na první pohled a na omak. Břicho zkrátka zničeho nic najednou úplně ztvrdne a je tvrdé jako kámen. Často se i výrazně zdeformuje do podivných tvarů, ale po chvíli se navrátí do původní podoby.

Příčina tvrdnutí dělohy

Hlavní příčinou tvrdnutí břicha v těhotenství bývá zvýšená děložní činnost, která je v průběhu těhotenství normální, ale také k němu může docházet důsledkem zvýšené námahy. Tvrdnutí břicha není bolestivé, ženy jej spíš popisují jako nepříjemné. Nejčastěji se objevuje zpravidla při namáhavé činnosti, ale i když by v klidu tvrdnout nemělo, občas se to také stává.

Jak poznat rozdíl

Tvrdnutí břicha je tedy v těhotenství normální a přirozené, ale jedná se o vás a o vaše dítě, takže určitě buďte na pozoru a sledujte frekvenci tvrdnutí. Pro jistotu vždy informujte o tvrdnutí svého lékaře, který o vás v době těhotenství pečuje. Pokud jste těhotná 34 a méně týdnů, břicho by vám nemělo tvrdnout častěji než 15krát denně. Po 34. týdnu se již počet tvrdnutí dělohy může zvyšovat na 20 až 30 za den. V případě vyššího čísla by se mohlo jednat i o předčasný porod.

Jak si pomoci

Když o tvrdnutí břicha informujete svého lékaře, zpravidla vám předepíše tabletky magnézia a doporučí vám, abyste byla více v klidu, odpočívala, chodila na kratší procházky a nepřemáhala se. Pokud vám ale břicho stejně občas ztvrdne, lehněte si na chvíli na gauč na záda a podložte si pánev polštářem. Nezapomínejte také na příjem dostatečného množství tekutin. Občas ale úplně stačí dojít si na malou, jelikož plný močový měchýř může někdy tonizaci vyvolat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008