Pijete alkohol a chcete zhubnout? Máme pro vás zajímavé informace

 Zdraví 
29. července 2018 12:28 / Bronislava Silná
  5
📷
4 fotografie v galerii
Pivo opravdu vede k obezitě Shutterstock
Hodně lidí se snaží zhubnout, ale stále se jim nedaří. Dokonce někteří při dietách začínají i nabírat na váze. Na vině může být alkohol. Máme pro vás důležité informace.

Každý, kdo chce zlepšit své zdraví a snížit tělesnou hmotnost, by měl vědět, že s alkoholem bude svých cílů dosahovat jen velmi těžce. Důvodů je několik a pokusíme se je vyložit tak, aby je mohl každý pochopit. Další zajímavé inspirace pro hubnutí najdete v článku zde.

Kalorie v alkoholu

Čím více alkoholu nápoj obsahuje, tím je jeho kalorická hodnota vyšší. U 40procentních destilátů tak čekejte kalorickou hodnotu jednoho malého panáka asi 47 kcal, což představuje 2,4 % denní dávky. Například u absintu, který má 70 procent, už to je 86 kcal, a tedy asi 4,3 % denní dávky kalorií.

U piva je situace mnohem horší vzhledem k tomu, že se obvykle vypije alespoň jeden půllitr. Vypitím jedné desítky přijmete 185 kcal, což je asi 9,3 % denního potřebného energetického příjmu. U jedenáctky je to už 203 kcal a tedy 10,2 % veškerého denního příjmu a u dvanáctky 221 kcal, tedy 11,1 % denního kalorického příjmu. A to je opravdu hodně.

U vína je situace o něco složitější. Záleží samozřejmě na obsahu alkoholu a obsahu zbytkového cukru. Lehké suché víno má na dvě deci asi 126 kcal, což představuje asi 6,3 % denního příjmu energie. Sladké víno, které bude mít asi 14 % obsahu alkoholu, pak bude energeticky podstatně bohatší a bude mít asi 174 kcal, což je zhruba 8,7 % denního energetického příjmu.

Jak je to s míchanými nápoji? Většina z nich je horší než pivo, a to až dvakrát. Pro redukční dietu jsou tedy naprosto nevhodné a pro pravidelné pití už vůbec.

Abstinence

Ten, kdo potřebuje radikálně ovlivnit svou tělesnou hmotnost, by měl optimálně abstinovat. Zejména v prvních týdnech změny stravovacího režimu velmi pomůže, pokud zcela vyloučíte alkohol. Vaše váha půjde poměrně rychle dolů a budete mít ze sebe větší radost. Po dosažení cílové váhy můžete režim trochu uvolnit, ale vždy jen tak, abyste nezačali opět přibírat.

Pij s mírou

Jestliže už si svou váhu udržujete, je jasné, že si můžete dopřát občas nějaký drink, ale rozhodně by nemělo jít o pravidelné denní pití. Z výše uvedených informací je jasné, že není problém si dát trochu lehkého suchého vína či malý panák tvrdého alkoholu. Pivo dává smysl jako odměna po dlouhé túře nebo náročnější cyklistické vyjížďce či jiném sportovním výkonu. Obecně platí - u alkoholu vadí samotný alkohol a zbytkový cukr obsažený v nápoji. Ten navíc způsobuje další chuť k jídlu.

Jak alkohol nahradit

Často není pro mnoho lidí ani problém, že nemohou pít alkohol, jako skutečnost, že si chtějí dát nějaký zajímavý nápoj, který se hodí pro danou chvíli. Alkoholické pivo se hodí nahradit nealkoholickým. Podle druhu může mít asi polovinu kalorií, což je docela významný rozdíl. Pokud si chcete dopřát nějaký zajímavý míchaný nápoj, dají se často připravit jejich varianty bez alkoholu a cukru.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008