Plevel, který roste všude kolem, je doslova elixírem mládí

 Zdraví 
26. července 2018 15:26 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Obyčejná kopřiva je cenným přírodním lékem Pixabay
Kopřivu považujeme za ošklivý plevel, který nám může ublížit. Stačí se k ní přiblížit a už nás žahá svými pěkně ostrými chloupky na listech. Jenže kopřiva je taky dokonalým přírodním lékem, na který se jaksi pozapomnělo.

Je to jedna z mála rostlin s opravdu širokým využitím. Poradí si nejen s mnoha zdravotními obtížemi, ale umí se postarat i to, abychom byli krásní. Navíc se z ní dá připravit spousta dobrot, na kterých si opravdu pochutnáme.

Účinky na tělo

Kopřiva pomáhá při kožních onemocněních. Akné počínaje a ekzémy konče. Krev čistí a ředí, čímž pomáhá lepšímu krevnímu oběhu a při revmatických onemocněních. Pomáhá i při anémii a zvyšuje tvorbu červených krvinek. Tělo odvodňuje a tím jej také zbavuje kyseliny močové. Díky tomu zmírňuje dnu a artritidu.

Díky chlorofylu má antiseptické, protiplísňové, protizánětlivé i dezodorační účinky. Napomáhá také dobrému trávení a bývá součástí nejedné čajové směsi na hubnutí. Ovšem pozor – k dlouhodobému hubnutí není dobrá, protože odvádí z těla vodu. V případě, že byste chtěli vyzkoušet kopřivu při hubnutí, zvyšte příjem tekutin. Při dlouhodobém užívání doplňte do organismu draslík, který kopřiva vyplavuje. K jeho doplnění však postačí banány a čerstvá zelenina.

Dejte si dobrý čaj

Čaj z kopřivy působí skvěle při chudokrevnosti, anémii a jiných těžkých chorobách, při nedostatku mateřského mléka, potížích látkové výměny a trávení, větrech, zahlenění, obtížném nebo krvavém močení, nemocech a zánětech močových cest, chorobném zadržování moči.

Změkčuje stolici, pomáhá při ekzémech, bolestech hlavy, ledvinovém a močovém písku, vysokém obsahu cukru v krvi i při cukrovce, má dobrý vliv na slinivku břišní, zmírňuje projevy alergie. Kopřivový čaj pijeme delší dobu při plísni nehtu, také při rakovině například. Odstraňuje náchylnost k prochladnutí a pomáhá při revmatismu a dně.

Jak na to? Vrchovatou čajovou lžičku spaříme ¼ l vroucí vody a necháme krátce vyluhovat. Pokud jej uvaříme víc, po nějaké době se čaj zbarví do tmavě zelené barvy, to ale vůbec ničemu nevadí. Při revmatismu je dobré spařit stejný díl kopřivy, břízy a bezového květu. Popíjíme po dobu tří týdnů jako kúru.

Alkoholová tinktura

Výluh kopřivy v alkoholu zabírá při revmatismu, astmatu, kolikách ze žlučových kaménků, zahlenění žaludku, žaludečních křečích, žaludečních vředech, vředech střev, nemocech jater, sleziny, chorobách žlučníku, plic, dýchacích orgánů, proti ekzému, čistí krev. Pomáhá při popáleninách, při častém krvácení (vatu namočíme do tinktury či odvaru a vložíme do nosu. Při řídkém porostu nebo padání vlasů si masírujeme pokožku hlavy tinkturou z kořene.

Jak na to? Na podzim vykopaný oddenek očistíme ve vodě kartáčem, nadrobno pokrájíme a naplníme do láhve až po hrdlo. Zalijeme 30 – 40% pálenkou a necháme stát 14 dnů na teplém místě.

Kopřivová šťáva z čerstvých rostlin

Chutná celkem dobře a pomůže při žloutence, kopřivce, hemoroidech a průjmech. Její pití je vhodné pro očistnou kúru. Zároveň dodá potřebné vitaminy a minerální látky.

Jak na to? Natrhané čerstvé výhonky kopřiv opereme pod studenou vodou a v odšťavňovači připravíme šťávu, kterou pijeme zředěnou minerálkou nebo jinými zeleninovými či ovocnými šťávami. Je možné také vyzkoušet rychlejší variantu – pouze pro jednu porci – hrst kopřivy s troškou vody rozmixujeme ponorným mixérem. Zelenou šťávu vypijeme, zbytek můžeme dát například do polévky.

Vlasový balzám

Hlava bude bez lupů, vlasy budou kypré a lesklé, husté a poddajné.

Jak na to? Dvě hrsti kopřiv dáme do litru studené vody a pomalu zahřejeme k varu. Necháme pět minut louhovat. Přecedíme a zchladlým výluhem přeléváme vlasy po mytí.

Kopřivu rozhodně nikdy nezatracujte. Alespoň jednou jí dejte šanci. Je cenným přírodním léčivem. A cenným doplňkem stravy. Mimochodem, léčivého plevele roste teď venku mnohem víc. Určitě jej vyzkoušejte.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod