Příroda je plná zdravých věcí. Stačí utrhnout

 Zdraví 
18. července 2018 13:02 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Heřmánek patří k těm nejvyhledávanějším bylinám Shutterstock
Letní příroda je bohatá na různé možnosti volně rostoucích bylin, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Přinášíme seznam těch nejdostupnějších aktuálně rostoucích bylinek, kterými můžete podpořit vaše zdraví.

Je s podivem, jak málo se současnému člověku chce využívat přírodní lékárnu, která má tu obrovskou výhodu, že je zadarmo a přitom poskytuje velmi účinné léky na různé neduhy. Ať už jste někde na výletě či dovolené, ale i pro běžné použití, není důvod, proč nevyužít bohatství ukryté v přírodě, které může nás všechny uzdravit či přinejmenším upevnit naše zdraví. A když se vám nechce do přírody, snadno zjistíte, že mnohé poklady máte i doma. O tom se můžete přesvědčit třeba v článku zde

Dostupné byliny

Aktuálně běžně najdete v přírodě heřmánek, třezalku, jitrocel, pampeliškový list, jetel, řebříček, kontryhel, bršlici kozí nohu, listy jahodníku, maliníku či ostružiníku, diviznu, kostival a mnoho dalších. Je dobré znát alespoň základní použití, které nám pomůže řešit různé obtíže. V tomto díle vás seznámíme s využitím prvních pěti hojně rostoucích bylinek.

Heřmánek

Heřmánek působí antisepticky. Hodí se tedy jako prostředek k obkladům na rány či k pití na řešení různých vnitřních neduhů. Při vnějším užití se hodí na záněty spojivek či záněty pohlavního ústrojí. Řeší poranění na kůži a kožní alergické reakce. Můžete ho přidávat do koupelí k celkové harmonizaci organismu.

Pokud ho budete pít, působí proti křečím žaludku a proti nadýmání. Hodí se velmi při žaludečních a dvanácterníkových vředech. Hodí se ho pít i při astmatu.

Třezalka

Třezalka tečkovaná je bylina, která významně ovlivňuje naši nervovou soustavu. Zejména je prokázán vliv na různé formy deprese, při fóbiích, hyperaktivitě, ale v podobě masti i na atopický ekzém. Používá se pochopitelně v oficiálním lékařství a v preparátech s jasně daným obsahem účinných látek. Ale i při uvaření třezalkového čaje pocítíte úlevu a uklidnění. Bude se vám lépe spát, ale současně se může i zlepšit funkce vašeho mozku.

Třezalka není v běžných dávkách toxická. Někdy se uvádí reakce kůže při vystavení slunečnímu záření, ale nebývají tak silné a hlavně se dostavují až při konzumaci poměrně vysokých dávek účinných látek z třezalky.

Jitrocel

Jitrocel kopinatý je známá bylina s účinky proti zánětům, zejména proti zánětům v oblasti dýchacího ústrojí. Vyrábí se známý jitrocelový sirup, který si můžete vyrobit i sami. Ale i když nemáte čas na výrobu sirupu, stačí, když si uděláte odvar z jitrocelového listí a popíjíte. Zevně pak můžete jitrocel přikládat na různá poranění.

Pampeliškový list

List pampelišky se dá konzumovat ve formě salátů. Má příjemně nahořklou příchuť. Obsahuje ale také mnoho vitaminů, betakaroten a také křemík, draslík, vápník i železo. Doporučuje se očistná kúra, která má trvat asi dva týdny a při níž denně zkonzumujete asi hrst pampeliškového listu. Zlepšíte si trávení a pročistíte játra i ledviny. Také se omladí vaše kůže. Podrcené listy můžete také přikládat na ekzémy a akné. Pampelišce by se měly vyhnout těhotné ženy.

Jetel

Jetel slouží jako výborný prostředek proti průjmům a je jednoduše výborným prostředkem proti nejrůznějším infekcím trávicího traktu. Jestliže jste snědli nějaké zkažené jídlo, máte jakékoli zažívací potíže, rozhodně vyzkoušejte nasadit dietu spojenou s popíjením jetelového čaje. Jetel tak může být pomocníkem pro všechny, kdo potřebují pročištění organismu. Revmatici, lidé trpící dnou, ale i diabetici.

Jetel ale působí také při léčbě kašle, rýmy a bronchitidy. Také pomůže při angíně a dalších respiračních onemocněních. Jeho velkou výhodou také je, že má příjemnou chuť. Zmírňuje též potíže spojené s menopauzou. Zejména řeší s tím spojené problémy se spánkem, s návaly horka a náhlými pocity nevolnosti.

Zevně se dá užívat na kůži, při poranění, při ekzémech, akné a dalších potížích. Neměl by tedy chybět jako přísada do koupele.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008