I při dietě si můžete dát sladké. Existuje přírodní sladidlo s přirozenou chutí, které je téměř bez kalorií

 Zdraví 
24. září 2020 11:35 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Po březovém cukru nepřiberete Depositphotos
Mnoho pokusů lidí zhubnout ztroskotá na neodolatelné chuti na sladké. Pokud je to i váš případ, zbystřete. Existuje totiž přírodní sladidlo, které obsahuje mnohem méně kalorií než bílý cukr, je vhodné ke slazení nápojů i pokrmů a navíc se po něm nekazí zuby. Jde o xylitol.

Podle odborníků můžete xylitol užívat při hubnutí i cukrovce. Toto přírodní sladidlo, nazývané také březový cukr, obsahuje až o 40 % méně kalorií než běžný cukr a přitom sladí i chutná stejně. Chemicky jde o alkoholový cukr, jenž se běžně vyskytuje i v některých druzích ovoce a zeleniny.

Březová kůra z Finska

Xylitol je přírodní sladidlo vyrobené z březové kůry, v některých případech se vyrábí také z kukuřičných palic. Jeho domovem je Finsko, kde se březový cukr používá mnoho let při výrobě cukrovinek, žvýkaček i zubních past. Právě finský xylitol je považován pro svojí čistotu za nejkvalitnější. Řepný cukr strčí hravě do kapsy. Jeho velkou výhodou je, že nezpůsobuje zubní kaz, ale naopak podporuje vhodné prostředí v ústech. Snižuje výskyt zubního plaku, neboť přitahuje nežádoucí mikroorganismy a pak je nechává “vyhladovět”. Díky tomu dochází v ústech k remineralizaci poškozených zubů.

Řešení i pro diabetiky

Díky nízkému glykemickému indexu zvyšuje xylitol pozvolna hladinu cukru v krvi, což ocení zejména diabetici. Březový cukr je vhodný i pro osoby trpící na kvasinková a plísňová onemocnění, protože nepodporuje jejich rozmnožování. Xylitol nijak nezatěžuje zažívání, naopak příznivě působí na střevní mikroflóru. I u xylitolu ovšem platí, že je potřeba jej užívat s mírou. Při nadměrné konzumaci působí březový cukr projímavě.

Vhodný při hubnutí

Velkou výhodou xylitolu je jeho vysoká sladivost, a přitom relativně pomalé vstřebávání. Nemá tak výrazný vliv na hladinu cukru v krvi, proto se hodí i při redukčních dietách nebo zkrátka jen pro ty, kteří touží po tom udržovat si stabilní váhu, a přitom si nechtějí odpírat sladkou chuť. Jedna lžička xylitolu svojí sladivostí odpovídá zhruba jedné lžičce cukru.

Přirozená chuť

Na rozdíl od jiných umělých sladidel má xylitol několik výhod. Umělá sladidla chutnají nepřirozeně, ale březový cukr se chutí téměř podobá cukru. Na rozdíl od bílého cukru se ve vysokých teplotách nerozkládá, takže je skvělý i při pečení. V receptu stačí nahradit určenou dávku cukru stejnou dávkou xylitolu. Hodí se ale i k oslazení kávy, čaje nebo domácích limonád. Bez obav si s ním můžete osladit obilninové kaše, domácí müsli, bílý jogurt nebo tvaroh. Ale pozor, pro výrobu chleba xytiol vhodný není, a to z toho důvodu, že přitahuje nežádoucí mikroorganismy a pak je nechává “vyhladovět”. To, co oceníte v případě zdravých zubů, se totiž projevuje i u kvasinek.

Pozor na domácí mazlíčky

Na pozoru byste se ale měli mít v případě, že máte doma pejska nebo kočku. Zvířata se ke xylitolu nesmí vůbec dostat. I malé množství březového cukru jim může ublížit, je pro ně totiž toxický. Nesmí pozřít nejen samotný xylitol, ale ani potraviny, které jej obsahují. Pokud nedopatřením xylitol váš domácí mazlíček pozře, ihned s ním vyrazte k veterináři. Zvířecí tělo nedokáže rozeznat, že nejde o glukózu a začne produkovat velké množství inzulínu. Buňky pak absorbují glukózu z krevního řečiště, což může vést k vážné hypoglykémii a v extrémních případech až ke smrti psa či kočky. Negativní vliv má už 0,1 gramu xylitolu na kg tělesné hmotnosti, takže třeba čivavu, která váží 3 kg, může ohrozit třeba jen kousek žvýkačky. O tom, které další potraviny jsou pro psa nebezpečné, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve