Pozor, tyto signály těla nepodceňujte. Mohou hlásit infarkt!

 Zdraví 
25. července 2018 09:58 / Šárka Sokolská
  2
📷
4 fotografie v galerii
Infarkt se nemusí nutně hlásit jenom bolestmi na hrudi Shutterstock
O infarktu je obvykle známo, že se projeví prudkou bolestí na hrudníku. Jenomže to tak vůbec nemusí být. Tělo často vysílá už nějakou dobu varovné signály, že vám hrozí infarkt. Jaké?

Když si zlomíte ruku, poznáte to okamžitě. Stejně tak, když na vás leze třeba chřipka nebo angína. Obvykle vám tělo vysílá signály v podobě bolesti, že něco není v pořádku. A to samé dělá i v případě vašeho srdce, jenomže málokdo tomu přikládá význam. Některé signály se dokonce mohou projevit i na vašem obličeji. O tomto tématu jsme více psali zde. A dlouhodobá ignorace těchto příznaků pak skutečně může vést až k infarktu.

Tichý nepřítel

Faktem je, že ne všechny infarkty se projeví bolestí na hrudníku. A obzvláště to platí u žen, které často prodělají takzvaně tichý infarkt. Proto je nesmírně důležité věnovat pozornost varovným symptomům. A jedním z nich je i bolest čelisti.

Spát a spát

Velmi častým příznakem, zvláště u žen, je únava, zadýchávání a přílišná spavost. To vše se u vás může objevit během jednoho týdne. Proto, jste-li najednou bez jakékoliv příčiny příliš vyčerpaní a unavení, pak byste měli pomýšlet na návštěvu kardiologa. Může to skutečně značit problémy se srdcem, třeba nedostatečný průtok krve.

Závratě a nevolnosti

To, že s vaším srdcem nemusí být vše zcela v pořádku, se projevuje i žaludeční nevolností a závratěmi. Ty se projevují, jako by vás polil studený pot, pokožka bývá často lepkavá a bledá. Tyto příznaky se občas mohou objevit u každého, ale pokud máte tyto stavy poměrně pravidelně, hlavně po fyzické aktivitě, je potřeba pomýšlet na návštěvu lékaře. Ženy, které prodělaly infarkt myokardu, také přiznaly, že cítily intenzivní žaludeční nevolnost, přestože jí nikdy dříve netrpěly.

Kašel a chrapot

Dalším varovným signálem je přetrvávající kašel či chrapot, což bývá následek hromadění tekutiny v plicích. Kašel někdy bývá doprovázen i krvavými hleny, což by měl být pro vás jasný signál, že se něco s vámi děje.  

Oteklé nohy a přibírání

Natékají vám nohy na kotnících, lýtkách či dokonce na břiše? Srdeční selhání často způsobuje městnání vody v těle. Výsledkem bývá i nevysvětlitelné tloustnutí, které je provázeno zadržováním vody v těle.

Úzkost a slabost

Ne nadarmo se při strachu, obavách a panice cítíme, jako by se nám svírala hruď. A podobným způsobem se o slovo hlásí i infarkt. Někteří pacienti popisují, že měli náhlý a naléhavý strach ze smrti.

Bolesti v různých částech těla

U infarktu se může projevit bolest nejenom na hrudi, ale také v různých částech těla. Častými příznaky je bolest, která vystřeluje do ramene, tupá bolest v zádech, v nadbřišku nebo levé ruce, i v jiných částech těla, a také už výše zmíněná bolest čelistního kloubu. A pozor především na brnění v levé paži.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008