Rajčata nejsou pouze k jídlu. Využijte je k léčení

 Zdraví 
26. července 2018 09:53 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rajčata lze využít při léčbě různých nemocí Shutterstock
Rajčata dozrávají a je jich všude plno. Někomu chutnají, jiný se jim vyhýbá. Víte ale, že je rajče docela důležitý prostředek pro zachování našeho zdraví? Máme zajímavé informace, které vás dost možná překvapí.

Rajčata mají svou sezonu, a proto bychom rajčata měli jíst právě nyní, neboť jsou opravdu zdrojem zdraví. Nejlepší jsou rajčata čerstvá, pěstovaná na poli či přímo na vlastní zahrádce. Pokud je to možné, je lepší se vyhnout rajčatům z velkopěstíren. Rostou totiž hydroponicky bez přístupu opravdového slunce a obsahují jen málo opravdu účinných látek.

Co obsahují

V čerstvých rajčatech najdeme vitaminy B1, B2, B6, C, E a samozřejmě provitamin A. Najdeme v nich ale také množství důležitých minerálních látek, jako jsou vápník, železo, fosfor, draslík, jód a měď. Rajčata obsahují množství tekutin, ale také vlákninu. Jsou dobrým zdrojem energie, ale současně nejsou zbytečně kalorická a hodí se i při redukčních dietách.

Co léčí

Konzumací rajčat si můžeme pomoci při řadě onemocnění. Hodí se zejména při bolestivém močení či při zvětšení prostaty. Rajčata mají schopnost detoxikovat náš organismus, upravují trávení a zvyšují imunitu. Díky rajčatům můžeme snížit hladinu cholesterolu. Tak vlastně působíme preventivně proti infarktu, o kterém se lze více dočíst zde, a proti mozkové mrtvici. Ale i v jiných částech těla budeme mít cévy v lepším stavu. Pomoci tak rajčata mohou rovněž při křečových žilách. Rajčata se dají použít také proti horečce, neboť šťáva z rajčat je zdrojem tekutin i minerálů a má tendenci ochlazovat tělo. Rajčata dokonale pomohou i od běžné únavy.

Vnější použití

Rajčata netřeba jen jíst, dají se léčebně využít i jinak. Plátky rajčat lze klást na různé popáleniny a opařeniny. Uplatnění najde dokonce i nať, kdy dvě hrsti nati povaříme asi v půl litru vody po dobu pěti minut. Pak ještě necháme dalších pět minut odstát a slijeme do vany nebo do vaničky na nohy. Tato koupel působí ke snížení krevního tlaku, případně osvěží unavené nohy.

Kdo by se měl rajčatům vyhnout

Ne pro každého jsou samozřejmě rajčata vhodná. Při některých onemocněních ledvin by mohl být obsah minerálních látek problém. Také by neměli ve větší míře rajčata konzumovat ti, kdo mají dnu, protože by se jejich nemoc spíš zhoršovala.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47