Největší strašák letních radovánek. Jak si nezkazit léto a předejít nepříjemné infekci?

 Zdraví 
26. července 2018 08:33 / Monika Thomsonová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Chemicky upravená voda bazénů sliznicím příliš nesvědčí Shutterstock
Vaginální mykózu zažilo podle statistik téměř 80 % žen a zhruba 50 % z nich trpí onemocněním opakovaně. Zejména v letních měsících se v důsledku teplého počasí, koupání v bazénech a dalších faktorů její výskyt zvyšuje. Jak této nepříjemné nemoci předcházet a nezkazit si tak letní radovánky?

Vaginální kvasinková infekce je u žen spojena především s bělavým až nažloutlým tvarohovitým výtokem z pochvy, pocitem svědění, pálení při močení a bolestmi či úplným znemožnění sexuálního styku. Vaginální mykózu způsobuje přemnožení běžných poševních kvasinek. Pět nejčastějších příčin, na které je třeba dávat pozor.

Koupání a hygiena 

Sluníčko, teplo, více volného času a potřeba relaxace, to vše vybízí k návštěvě koupaliště. Bohužel chemicky upravená voda bazénů ani mikroorganismy v přírodních nádržích našim sliznicím vůbec nesvědčí. Navíc ve vodě nejste samy, je tedy pravděpodobné, že i do původně nezávadné vody se vlivem pár nezodpovědných přenašečů dostanou nejrůznější kvasinky a bakterie. Pokud jste náchylná a kvasinkami trpíte pravidelně, měla byste pobyt ve vodě zvážit a případně navštívit méně frekventované bazény.

U přírodních koupališť je zase třeba zjistit stav kvality vody. Zejména v létě je též důležitá hygiena, zde platí „méně je někdy více“, alespoň co se mycích přípravků týče. Ženy se sklonem k mykózám by se měly v intimní hygieně vyvarovat parfémovaných mýdel a gelů.

Oblečení

Teplu a nadměrnému pocení se v letních měsících asi nevyhneme. Leda bychom se zavřely na pár měsíců do lednice či pokoje s klimatizací. A právě teplo a vlhko mají kvasinky pro své množení rády. Jak tedy „větrat“ alespoň dole, když teploměr ukazuje permanentně třicítku? Důležité je prodyšné a pohodlné bavlněné prádlo a vyvarování se těsného prádla nebo upnutých džínsů. Ideální je tedy sukně nebo volné kraťasy, ale pak pozor, kam si sedáte, zejména v MHD! Kontakt se sedadlem by vám mohl být též osudným. Při praní ručníků a spodního prádla dbejte na vyšší teplotu a je dobré je i přežehlit. O tom, jak vybrat správné plavky, jsme psali zde.

Jídelníček

Rozpustilá a uvolněná nálada mívá dopad i na náš jídelníček. Chodíme více na kávičky, pijeme koktejly a dopřáváme si sladká potěšení. Věřte nebo ne, nezdravá strava má na přemnožení kvasinek též velký vliv. K rozvoji infekce přispívá zejména nadměrná konzumace sladkostí a alkoholu. Vhodná nejsou ani příliš slaná nebo kořeněná jídla. Určitě omezte houby, kypřicí prášky, droždí, světlé pečivo, hotové salátové omáčky, smetanu, sýr, kečup, hořčici, ovocné šťávy, sójové produkty a majonézy. Naopak jezte hodně zeleniny a ovoce. Dobrá je též konzumace bílých jogurtů s laktobacily.

Oslabená imunita

Oslabenou imunitu způsobuje více faktorů. Zaprvé uvolněný životní styl spojený s nedostatkem spánku, dále přechody z klimatizovaných místností do rozpálených ulic. Značný vliv mají též alergie, které během jara a léta obtěžují velkou část populace. Obecně lze říci, že jakákoliv konzumace léčiv je spojena s oslabením imunity. Mykózy se více objevují u žen, které se léčí antibiotiky či užívají hormonální antikoncepci, častější jsou také u diabetiček. Vliv na rozvoj infekce má též psychický stres. Imunitu můžete posílit nápojem z kurkumy. O jeho účincích jsme psali jinde.

Sexuální radovánky

Rozpustilá nálada léta souvisí se zvýšeným sexuálním apetitem jedinců. A právě vlivem sexu, především toho nechráněného, může dojít k přemnožení kvasinek. Ačkoliv jsou muži často nosiči infekce, většinou žádné klinické obtíže nepociťují a je velmi snadné se od nich nakazit. Proto se při stanovení mykózy doporučuje, aby se nechali vyšetřit oba partneři. Jinak by mohla být vaše léčba zcela neúčinná. Téměř nulový efekt má pak léčba u žen střídajících často sexuální partnery bez používání ochrany.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008