Vyhazujete vláknité části banánů do koše? Děláte chybu

 Zdraví 
24. září 2019 18:13 / Monika Thomsonová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ovocné "cévy" mají hned několik funkcí Shuterstock
Banány jsou zdravé a většina lidí si na nich ráda pochutná. Můžete je jíst samotné jako vydatnou svačinku nebo je přidávat do mléčných drinků a dokonce se dají i tepelně upravovat. Ale jak je to s vláknitou částí banánů. Konzumovat, nebo vyhazovat do koše?

V tom, zda je lepší konzumovat žluté banány nebo zelené se lidé rozdělili na dva tábory. Někteří milují žluté přezrálé banány, které obsahují více cukru. Jiní zase mají raději zelené - ještě nedozrálé banány, které obsahují větší množství škrobu prospěšného pro naše trávení.

Banánové slupky a vláknité části

Patříte k těm, kteří si banán oloupou, odstraní z něj všechny vláknité části a vyhodí je do koše? Není to dobrý nápad. Asi nevíte, že i tyto vláknité části - tzv. floémové svazky, mají své opodstatnění a rovněž účinky.

Zajišťují přenos živin

Tyto svazky představují "pletivo", které je zodpovědné za přenos živin pro plod, v tomto případě pro banán. Jsou to jakési cévy v banánech, které mají vysoký obsah vlákniny, draslíku a vitamínů A a B6. Právě proto byste tyto vláknité části neměli vyhazovat do koše, ale měli byste je konzumovat. Navíc, pokud je přidáte do smoothie, tak ani nebudete cítit, že tam vůbec jsou.

Vláknité části ovoce nepatří do koše

Tyto "cévy" se nacházejí ve většině ovoce. Například pomeranč nebo mandarinka je obsahují také. Mnozí je automaticky odstraňují a vyhazují do koše, což je opravdu škoda.

Důležitá funkce

Možná se na první pohled zdá, že tyto vláknité části jsou neestetické a při konzumaci banánu nám spíše překážejí. Ale na základě těchto floémových svazků dokážete určit, zda je banán zralý a vhodný ke konzumaci nebo ne.

Jakmile banán oloupete a tyto svazky s ním budou pevně spojeny, je to znamení, že banán ještě není zralý. Pokud se tyto svazky začnou po oloupání banánu snadno oddělovat, tak to znamená, že banán je ideální ke konzumaci.

A že jsou banány i s těmito vláknitými součástmi cenným zdrojem vitamínů a minerálů je dávno známá věc. Neuvěříte, co s vaším tělem dokáže jeden banán denně.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?