Tasemnici můžete mít, aniž byste to věděli. Jak vás může ohrozit na životě?

 Zdraví 
21. září 2019 14:25 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Tasemnice je něco, co ve svém střevě určitě nechcete Shutterstock
Tasemnice je nepříjemná především proto, že se její přítomnost v organismu mnohdy neprojevuje v podstatě žádnými příznaky. Jak ji tedy dokážeme poznat a projevuje se vůbec nějak? A kdy nás může ohrozit na životě?

Člověk se nejčastěji nakazí tasemnicí hovězí a tasemnicí vepřovou. K nákaze dochází po požití syrového nebo nedovařeného masa, které obsahuje vajíčka tasemnice.  

Vývoj a růst tasemnice

Tasemnice v průběhu svého životního cyklu využívají mezihostitele. Z kontaminované vody, půdy nebo pícnin pronikají vajíčka tasemnice do organismu mezihostitele. Zde se z nich vyvíjejí larvy. Usazují se ve svalech, opouzdřují a dospívají v tzv. boubele. Ve svalech hospodářských zvířat přežívají tasemnice i po jejich porážce. Při nedostatečné tepelné úpravě masa se dostávají až do lidského střeva. Zbavují se svého ochranného obalu a přísavkami nebo háčky se uchycují na stěně tenkého střeva. Začíná růstové období, během kterého se vytváří nové články a tasemnice roste do délky.

Tasemnice hovězí

Dorůstá celkové délky 4 až 9 metrů. Její tělo tvoří asi 2 milimetry velká hlavička opatřená přísavkami a až tisíc jednotlivých článků. Tento druh tasemnice se nejčastěji vyskytuje v Africe, na Středním Východě, ve Východní Evropě a ve Střední Americe.

Tasemnice vepřová

Její příbuzná, tasemnice vepřová, dorůstá menší délky. Obvykle měří pouze 2 až 3 metry. Její hlavička je vybavena háčky. Toto vybavení umožňuje parazitovi snazší uchycení na střevní stěně. Tasemnice vepřová je častou obyvatelkou Asie, Ruska, východní Evropy a Latinské Ameriky.

K nákaze člověka dochází po požití syrového nebo nedovařeného nakaženého masa. Boubele nesnášejí vysoké teploty. Při nedostatečné tepelné úpravě masa však přežívají a dostávají se až do lidského střeva. Zbavují se svého ochranného obalu a hlavičkou (přísavkami nebo háčky) se uchycují na stěně tenkého střeva. Začíná růstové období, během kterého se vytváří nové články a tasemnice roste do délky. Na pobyt ve střevě je výborně vybavena. Proti účinkům trávicích šťáv je chráněna obalem (kutikulou). Přitom dokáže celým povrchem svého těla vstřebávat živiny z obsahu střeva.

Jak poznáte, že máte tasemnici?

Nákaza, růst ani přítomnost dospělé tasemnice v lidském organismu obvykle nemá žádné nápadné projevy. Nemocní někdy mohou pociťovat bolesti v nadbřišku, trpět průjmem nebo nápadněji hubnout. K příznakům patří i nechutenství. Jediným zjevným projevem tasemnice často bývá pouze přítomnost odloučených článků ve stolici.

Nákazu je nutné potvrdit

Přítomnost dospělých tasemnic v lidském organismu nemá žádné charakteristické projevy. Není prokazatelná žádným základním klinickým vyšetřením. Diagnóza se proto opírá pouze o přítomnost odloučených článků nebo vzácně dokonce hlavičky tasemnice ve stolici. Jednoznačný důkaz pak poskytne mikrobiologické vyšetření stolice.

Jaká je léčba?

Tasemnice se lze zbavit užitím předepsané dávky léků obsahujících praziquantel nebo niklosamid. Preparáty obvykle usmrtí tasemnici, poruší její ochranné mechanismy a vystaví ji působení trávících šťáv. Postupně dojde k rozložení parazita nebo jeho vyloučení ze střeva. Úspěšnost léčby je vhodné zkontrolovat mikrobiologickým vyšetřením stolice v odstupu několika měsíců.

Kdy hrozí nebezpečí?

Nákaza tasemnicí má obvykle nezávažný průběh. Jiná situace může nastat v případě požití larválního stádia tasemnice vepřové. Larvy pronikají z trávicího systému do svalů, plic, srdce, podkoží a do mozku. Přítomnost larev na různých místech organismu vyvolá bolesti svalů, celkovou slabost, horečku, křeče, poruchy zraku a psychické poruchy. Může vést k rozvoji meningitidy a encefalitidy. Ložiska v mozku jsou zdrojem epilepsie. Jedná se  tzv. cysticerkózu, což je velmi vážné onemocnění, které v případě postižení mozku končí až v polovině případů úmrtím nemocného. Naštěstí se jedná o velmi vzácnou chorobu.

Na co si dát pozor?

Hlavní zásadou prevence před nákazou tasemnicí je dostatečná tepelná úprava masa. Ke známým rizikovým pokrmům patří zejména tatarský biftek. A samozřejmostí by mělo být dodržování základních pravidel hygieny. (Dále čtěte: Varovné signály, že vaše tělo okupuje nezvaný host. Jak se zbavit parazitů).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum