Koření není jen pro chuť. Pomáhá i v boji proti mnoha nemocem

 Zdraví 
20. září 2019 15:12 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
I s obyčejnou majoránkou zaženete mnoho potíží Pixabay
V každé domácnosti najdeme řadu druhů koření. Kromě dochucování nám mohou pomoci také v boji proti nemocem. Máme pro vás tipy, jak různé druhy koření využít.

Velkou výhodou různého koření je, že je máme doma. Byla by proto škoda nevyužít je také k léčebným účelům. Zejména tehdy, když to potřebujeme.

Zažívání

Drtivá většina koření má pozitivní vliv na naše zažívání. To je také důvod, proč naši předkové zařadili různé druhy do svého jídelníčku. Vedle chuti jim totiž poskytly zlepšení trávení, zbavily je nadýmání a dalších komplikací. Do této oblasti patří určitě všechna koření s pálivou chutí, zejména pepř a pálivé papriky, případně zázvor, ale i další druhy. Pepř například podporuje vylučování žluči, a tím usnadňuje trávicí proces.

Vedle těchto druhů bychom neměli zapomenout na působení kmínu jakožto účinného prostředku proti nadýmání. Z běžně dostupných druhů nám v této věci pomůže i majoránka, anýz, fenykl a třeba skořice, která má dokonce účinky proti různým průjmům, neboť působí antibakteriálně.

Nachlazení

Různé obtíže spojené s nachlazením nám úspěšně pomůže likvidovat čaj z majoránky, kterou má doma skoro každý. Je účinný zejména při počínající fázi nachlazení. Dalším úspěšným bojovníkem je samozřejmě zázvor, ze kterého připravíte také velmi chutný čaj. Z čerstvého zázvoru je sice lepší, ale pomůže i sušený. Zapomenout bychom neměli ani na čaj skořicový. Když si ho uděláte se lžičkou pravého medu, zaženete od sebe bolest krku i různé počínající virózy či angíny.

Nervy

Pokud jsme často ve stresu, cítíme se vyčerpaně, bolí nás hlava, i tehdy můžeme použít základní vybavení z našich kořenek. Například anýz má schopnost navozovat až euforické stavy. Mluví se o něm i jako o prostředku, který podporuje mužskou plodnost. Naší pozornosti by neměla uniknout ani bazalka. Vedle svých účinků na zažívání totiž povzbuzuje srdce a nervy.

Další tipy

Každý člověk má specifické potíže a potřeby. Kojící maminky ocení jistě čaj z bazalky či anýzu, který působí mlékotvorně. Ženy v období menstruace si zase jistě nebudou moci vynachválit čaj petrželový a také použití koriandru jim přinese úlevu při bolestivé menstruaci. Užíváním rozmarýnu zvýšíte svou odolnost proti různým druhům rakoviny. Zdravotní účinky olivového oleje najdete zase v článku zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47