Tuto skalničku mějte po ruce. V jejích listech se skrývá hotový zázrak

 Zdraví 
29. července 2018 08:06 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
O netřesku střešním málokdo ví, že umí zatočit s kuřími oky i zánětem středního ucha Shutterstock
Kuří oka, zánět středního ucha, na to vše pomáhá rostlinka, kterou má snad každý na své skalce. Její účinky jsou ale dokonce mnohonásobně větší než aloe vera. Představíme vám netřesk střešní nebo-li skalní růži, zázrak na všechny neduhy.

Netřesk střešní pěstovali už staří Římané, a to hlavně na střechách. Měl je ochraňovat před blesky a ohněm. Postupně se netřesk rozšířil do Evropy a později i do Ameriky. U nás tato rostlinka zdomácněla zejména na skalničkách. Málokdo ale ví, že každý list této rostlinky je plný léčivých látek. A hlavně je nenáročný na pěstování.

Bez alergií

I když je aloe vera brána také jako zázrak na všechny neduhy, má jednu nevýhodu. Může se u ní objevit alergická reakce. A to u netřesku skalního nehrozí.

Dužina na rány

Na rány, odřeniny, štípance od hmyzu, ale i kožní záněty, popáleniny, opary a bradavice přiložte čerstvě utržený list dužinou na kůži. Pokud rozmačkáte listy, můžete je přiložit na modřiny a otoky, i na ztvrdlou kůži na patách. Stačí párkrát zopakovat a problémy jsou pryč.

Na kuří oko

Trápí vás kuří oka? Zkuste s nimi zatočit pomocí netřesku. Kůži okolo oka navlhčete a přiložte na něj rozříznutý list dužinou na kůži, zavažte nebo zalepte a nechejte působit několik hodin, nejlépe přes noc. Pak si kůži umyjte v horké vodě a kuří oko zkuste opatrně odstranit.

Zázračný čaj

Z listů si můžete udělat i skvělý čaj, který se popíjí při zánětu mandlí, průdušek nebo zahlenění. Pár listů zalijte vroucí vodou a nechte louhovat asi 10 minut. Na pití však nepřekračujte 2-3 šálky denně. Nálev či jakékoliv vnitřní užívání se nedoporučuje dětem nebo těhotným ženám.

Vyléčí zánět ucha

Tušili jste, že i kapky do uší obsahují extrakt ze skalní růže? Stačí, pokud šťávu z listů mírně nahřejete a nakapete přímo do ucha. Stejně tak můžete šťávu použít i při rýmě, kdy si pár kapek nakapete přímo do nosu. Při rýmě si můžete vypěstovat další zázračnou bylinku. Rýmovník. Pokud jste o něm ještě neslyšeli a nevíte, jak jej pěstovat, poradíme vám. Více jsme o něm psali zde.

Nenáročná

Skalní růže jsou mrazuvzdorné, přežijí na balkoně, ale i v kuchyni. Starejte se o ně tak, jak o jiné sukulenty. Vyhovuje jim sušší slunné místo.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve