Příroda je plná zdravých věcí. Stačí se jen sehnout a utrhnout

 Zdraví 
27. července 2018 08:12 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Řebříček je velmi rozšířenou účinnou bylinou Shutterstock
V minulém díle jsme vás informovali o tom, jak je letní příroda bohatá na volně rostoucí byliny, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Přinesli jsme seznam deseti bylinek, které všude rostou, a o prvních pěti jsme přinesli podrobnější informace. Dnes se dozvíte, jak využít i zbylých pět.

Bylinky, které kolem nás rostou, jsou skvělou možností na podporu našeho zdraví. Největší předností je dostupnost a malé nebezpečí poškození zdraví. Ani u bylin ovšem neplatí pořekadlo „čím více, tím lépe“. Je proto třeba sbírat informace o správném využití. Radit se s odborníky a zajímat se aktivně o své zdraví. Pamatujte, že co pomohlo jednomu, může druhému uškodit. Nyní ale ke zbylým pěti bylinám. Představili jsme si tu jako aktuálně rostoucí byliny heřmánek, třezalku, jitrocel, pampeliškový list, jetel, řebříček, kontryhel, bršlici kozí nohu, diviznu, kostival. Existuje samozřejmě řada dalších.

Řebříček

Řebříček má velký vliv na ženské orgány. Použít se dá při nepravidelné menstruaci, při klimakteriu, při problémech s dělohou, a to včetně rakoviny. Využít ho mohou i ostatní. Hodí se při nočním pomočování dětí i starých lidí. Má svůj vliv na nachlazení, pomáhá ledvinám a hodí se i na potíže s trávením. Užívá se poměrně jednoduše, kdy se k varu přivede voda s bylinkou. Na čtvrt litru vody použijeme jednu čajovou lžičku.

Kontryhel

Účinky kontryhelu na ženský organismus jsou podobné, jako u řebříčku. Nepravidelná menstruace, klimakterium. Obě byliny se také často kombinují v poměru jedna ku jedné. Kontryhel vedle toho pomáhá s donošením dítěte. Pít se hodí i po porodu, protože zpevňuje vazivo dělohy. Může ho ale používat každý i k omývání ran. Pít se může při žaludečních vředech a také se jím dá léčit ústní dutina po vytržení zubu.

Bršlice

Kozí noha je úporný plevel s léčivými účinky. Dá se jíst jako salát, neboť je chutná a má mnoho vitaminů. Pomáhá při dně a při očistě organismu. Je výborným pomocníkem pro naše ledviny. Působí antirevmaticky, odvodňuje a působí protizánětlivě. Při tepelné úpravě se část aktivních látek ničí. Lepší je proto syrová. Vedle již zmíněných salátů ji můžete přidávat do smoothie. Podrobnosti o bršlici najdete v článku zde.

Divizna

Divizna je přebornicí na různé nemoci dýchací soustavy. Zejména účinkuje proti zánětu průdušek, zápalu plic, zahlenění, chrapotu, kašli, pískání v dýchacích cestách, zánětu hrtanu. Vedle toho ale má řadu příznivých účinků i na jiné oblasti našeho těla. Využijeme ji proto při revmatických bolestech, svalových bolestech, špatně se hojících ranách, na otoky, opuchliny, případně na posílení příliš slabé menstruace. Čaj připravujeme přelitím asi lžíce divizny půl litrem vroucí vody. Po patnácti minutách louhování je vše připraveno.

Kostival

Z kostivalu se používá kořen i listy. Pomáhá při bolestech kloubů a páteře. Samozřejmě uvolňuje také svaly a hodí se na revmatické potíže. Existují též kostivalové kapky, které pomáhají na záněty středního ucha, protože kostival působí také protizánětlivě. Zlepšuje krevní oběh. Působí i projímavě, což mohou využít lidé trpící zácpou. Kořen má velký obsah vápníku. Používal se kdysi jako mazání na zlomeniny a odtud dostal i svůj název. Příprava odvaru se provádí tak, že dvě lžíce rozdrceného kořene vaříme patnáct minut v půl litru vody. Mast získáme tak, že smícháme lžičku kořene a tři lžíce sádla.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47