Proč pravidelně jíst sušené švestky? Toto jsou důvody, proč nemají konkurenci

Sušené švestky jsou vynikajícím lékem na různé neduhy
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Zdraví 
10. listopadu 2018 16:10 / Shutterstock
  4   0
Sušené švestky neodmyslitelně patřily, spolu se sušenými jablky, na vánoční stůl našich babiček. Ať už si je sušíte sami doma nebo kupujete, měli byste vědět, že sušené švestky jsou zároveň vynikajícím lékem a my vám prozradíme, na jaké neduhy. Proč jíst sušené švestky?

I když dnes toto naše tradiční ovoce střídají na pultech obchodů exotičtější a "in" druhy, jako fíky, datle, ananas, papája a mnohé další, přesto jsou sušené švestky stále pochoutkou, které se jen tak nevzdávejte. 

V čem jsou zcela bez konkurence?

O sušených švestkách se říká, že jsou ještě lepší a zdravější, než ty čerstvé. Například, pokud jde o řídnutí kostí, zjistilo se, že právě sušené švestky jsou v tomto ohledu bezkonkurenčními vítězi. Pokud tedy sníte hrst nebo menší misku sušených švestek denně, nejenže si dopřejete chuťově výjimečnou svačinu, ale ještě si i výrazně posílíte kosti. Sušené švestky jsou totiž plné vzácných minerálů, vitamínů, vlákniny, betakarotenu a antioxidantů.

Proč pravidelně jíst sušené švestky?

  • Čistí a detoxikují organismus.
  • Chrání srdce.
  • Normalizují srdeční frekvenci.
  • Obsahují hodně vlákniny a železa.
  • Odstraňují zácpu (můžete je předem namočit do vlažné vody).
  • Podporují trávení a tvorbu červených krvinek, dokonce i paměť.
  • Pomáhají při redukční dietě i při chudokrevnosti.
  • Předcházejí zánětlivým onemocněním kostí a kloubů.

  • Příznivě působí na organismus v čase menopauzy.
  • Prospívají ledvinám a játrům.
  • Zkvalitňují stav pokožky, vlasů a nehtů.
  • Zpomalují proces stárnutí.
  • Stimulují svalovinu tlustého střeva.
  • Jsou bohatým zdrojem draslíku.
  • Ukrývají v sobě poměrně hodně vitamínu B6 a C.
  • Zlepšují stav kostí a předcházejí jejich řídnutí.
  • Snižují hladinu špatného cholesterolu.

Avšak pozor, kvalitní sušené švestky by měly být měkké a pěkně vláčné, rozhodně ne příliš vysušené a tvrdé.

Když už poukazujeme na blahodárný účinek sušených švestek, musíme zároveň odtajnit i druhou stranu mince a zdůraznit, že obsahují také poměrně hodně kalorií. Proto to s jejich konzumací nepřehánějte, zvláště pokud držíte redukční dietu. Doporučená dávka je 12 ks sušených švestek denně. O sušených švestkách si můžete přečíst i v našem dalším článku.

Usušte si je

Pokud si chcete švestky sami usušit, pak jde dobé vědět, že k sušení jsou vhodné všechny odrůdy. Předtím švestky samozřejmě důkladně omyjte, pořádně osušte, vypeckujte a rozložte je na plech. Sušte je v troubě přibližně při teplotě 50 ° C, zhruba čtyři hodiny. Je dobré je následně nechat vychladnout a znovu vložit do trouby, avšak již na vyšší teplotu (kolem 70 ° C), ještě asi na tři hodiny. Jednodušší a rychlejší to bude pochopitelně v sušičce ovoce. Usušené švestky skladujte v uzavíratelné skleněné dóze.

Jitka Jahodová | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Jedinečná místa, která byste rozhodně neměli vynechat při návštěvě Maďarska

Dům a zahrada

Solární panel jako jednoduché řešení na chatě bez elektřiny. Postavte si malé zařízení na výrobu...

Bydlení

Čistá voda v bazénu bez chloru. Vsaďte na kyslík nebo polymery

Zavřít reklamu