Květiny potěší ženy i muže. Každému je ale vhodné vybrat trochu jiný pugét. Jak na to?

 Ostatní 
10. listopadu 2018 07:57 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kytice mohou mít nejrůznější podoby Depositphotos
Květiny obvykle dostávají ženy, ale i mužům lze pořídit zajímavou květinovou vazbu. I když jsou mezi květinami pro muže a ženy jen malé rozdíly, je dobré je znát. Stejně jako je vhodné vědět, jakou kytici vybrat s ohledem na věk obdarovávaného.

Obecně platí, že pro ženy se více hodí barevnější kytice, vázané do výšky nebo do kulata. Pro muže je vhodnější méně barevná kytice vázaná do výšky nebo i jeden lehce přizdobený exotický květ.

Kytice podle věku

Nejvíce vždy záleží na osobnosti obdarovaného a jeho povaze. Vysloveně žádná pravidla pro darování květin nejsou. Je spíše dobré vědět, jaké druhy květin má dotyčný v oblibě. Mladí lidé dávají většinou přednost vazbám moderním, zajímavým až extravagantním. Starší člověk obvykle inklinuje k decentnějším typům květinových vazeb a dbá především na to, aby kytice dlouho vydržela.

Počet květin

Je zažitá praxe, že na pohřby se kupuje sudý počet květů, ale podle odborníků to rozhodně není nezbytně nutné. Takže pokud budete chtít, můžete vzdát hold zesnulému klidně i pugétem s lichým počtem květin. Zrovna tak není žádným proviněním přinést na oslavu sudý počet květů v kytici (např. ke dvacátým narozeninám můžete slečně přinést kytici dvaceti růží).

Jak kytici vybrat

Vybrat kytici je ryze individuální záležitost, protože každému se zavděčíte něčím jiným. Pokud si ale nejste jisti a nechcete šlápnout vedle, můžete se řídit obecnými pravidly:

Mladé slečně většinou udělá radost např. romantická kytice v jemných tónech (bílé nebo růžové růže) a nebo voňavé frézie.

Každá žena ocení kytici upřímně darovanou. Vhodná je například kytice namíchaná z několika různých rostlinných druhů.

Pokud nevíte jaké květiny má ráda vaše babička, vyberte decentní a především trvanlivější květy, jako je orchidej. Dobrou volbou jsou i anthurie, chryzantémy, lilie či karafiáty.

Pokud se chystáte obdarovat pugétem dítě, je vhodná malá jemná kytička ve světlých tónech, doplněná mašlí, bonbóny nebo malou hračkou.

Pro muže se hodí jakákoliv netradiční kytice nebo kytice s dárkovými předměty. O tom, jak vybrat kytici podle znamení zvěrokruhu, jsme psali zde.

Záleží i na příležitosti

Kytici lze vybírat i podle toho, k jaké příležitosti hodláte obdarovávanému udělat radost.

Nejčastěji lidé pořizují květiny k narozeninám. V tomto případě záleží jak na věku oslavence, tak na vašich finančních možnostech. Kytice může být honosná, míchaná z několika druhů květin nebo větší počet jednoho typu květin, například více květů růží. Radost udělá i jednodušší kytice méně nákladná.   

Pokud hodláte překvapit svou drahou polovičku kyticí k výročí svatby, doporučují floristé stejné květy, jaké měla nevěsta v den svatby.

Jestliže sháníte kytici pro svého potomka, který zdárně ukončil studia, hodí se kytice vázaná do výšky postupného tvaru.

I kytice na pohřby mají svá nezávazná pravidla. Blízcí příbuzní zemřelého obvykle volí větší kytici, vzdálenější příbuzní nebo známí pak většinou pořizují menší kytici. Co se týká typu květin, nejčastěji vedou růže a chryzantémy.

Jak správně darovat květiny?

Zdá se to být jednoduché, ale při předávání květin dělá mnoho lidí řadu chyb. Dříve, než muž předá květiny, je nutné kytici vybalit z papíru. Květiny by pak měl držet v levé ruce, aby ženu mohl pravou rukou pozdravit nebo jí blahopřát. Žena by pak měla za kytici poděkovat a co nejdříve pugét vložit do vázy s vodou, kterou by pak měla umístit na viditelné místo jako vzdání díků.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?