Módní trend v podobě barefoot bot se rozmohl i mezi dětmi. Odborníci ale bijí na poplach

 Děti 
15. ledna 2021 08:01 / Marie Popelková
  28
📷
5 fotografií v galerii
Chůze na boso nemusí být vždy zdravá Depositphotos
Barefoot boty získávají stále více příznivců a lidé je pořizují jak sobě, tak svým dětem. Jenže řada odborníků před takzvaným bosým obouváním varuje, a to obzvláště v případě dětí.

Barefoot obuv imituje chůzi na boso. Jde o speciální boty s měkkou a ohebnou podrážkou o tloušťce maximálně 5 mm. Podrážka je rovná, rozdíl mezi špičkou a patou je nulový. Nemají pevný opatek a jsou lehké. Zastánci tohoto typu obouvání jsou přesvědčeni, že barefoot boty jsou velmi zdravé pro dospělé i děti. Tvrdí, že tyto boty poskytují dostatečný prostor pro prsty, noha tak díky tomu může volně pracovat a je lépe prokrvená.

Jak už to tak ale bývá, na barefoot boty nemají odborníci shodný názor. Hodně specialistů je přesvědčeno, že barefoot obuv může nohu při dlouhodobém užívání dokonce nevratně poškodit. "Lidé se nás často ptají na náš názor na takzvané bosé obouvání. Už jsme se několikrát přesvědčili o tom, že z módy se klubou zdravotní problémy. Rodičům říkáme, že pokud už je musejí mít, ať je dětem dávají na co nejkratší dobu. Není dobré zaměňovat barefoot obuv za boty. Jsou to víc protiskluzové ponožky než boty," prohlásila například za Českou obuvnickou a kožedělnou asociaci Vlasta Mayerová.

Nožní klenba i klouby trpí

Česká obuvnická a kožedělná asociace zastává názor, že chodit naboso v čisté trávě, v písku, po mechu nebo neostrých kamíncích je zdravé, ale po tvrdých podlahách, asfaltu či betonu nikoliv. Barefoot boty byly původně určeny pro sportovce, kteří běhali po přírodním měkkém povrchu. Jenže dnes lidé v barefoot obuvi chodí běžně po městě, a to už má na stav nožní klenby, kloubů, vazů a svalů negativní dopad.

Barefoot boty vyžadují jiný způsob pohybu

Odborníci proto čím dál častěji před bosým obouváním varují. Upozorňují mimo jiné na to, že problém tkví hlavně v tom, že mnoho lidí barefoot boty nepoužívá správně. Tyto speciální boty vyžadují totiž jiný způsob pohybu, než na jaký jsou lidé, a to včetně dětí, zvyklí z běžné obuvi. S tenkou barefoot botou není vhodné našlapovat přes paty, ale je třeba se naučit chodit přes celou plosku. 

"Také ortopedi jsou opatrní. Tvrdí, že aby se nožní klenba dobře vyvíjela, potřebuje noha dobrou podporu a stélku, klidně i ortopedickou. Vývoj klenby přitom končí až kolem šesti či sedmi let věku," doplnila Vlasta Mayerová.

Už tříleté děti mají ploché nohy

V pozoru jsou i někteří ortopedi. „Teď se staly módou boty s ultratenkou podrážkou, které by měly podporovat přirozený způsob chůze. Jenomže my diagnostikujeme ploché nohy u dětí už ve třech letech věku a v tu chvíli musí dítě začít nosit pořádné boty s tvarovanou stélkou a s oporou okolo kotníků, a to až do doby, než je ukončen vývoj nožní klenby. Jinak bude mít doživotní problémy,“ popsal situaci ortoped Jiří Jičínský. O tom, jak dětem vybrat boty na zimu a neutratit přitom hodně peněz, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve