Podráždění rukou z dezinfekce a mýdel lze předejít několika způsoby

 Krása 
21. listopadu 2020 13:10 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Časté používání dezinfekce může pokožku velmi vysušit  Depositphotos
Hygiena je v současné situaci na prvním místě. Před nákazou koronavirem se můžete ochránit tím, že budete dodržovat hygienické zásady. Do nich spadá mytí a dezinfekce rukou. Pokud si neustále potíráte pokožku dezinfekcí, poškodí se. Často je suchá a popraskaná. Zjistěte, jak si své ruce ochránit.

Dezinfekci najdete téměř na každém rohu. Pochopitelně je potřeba si dezinfikovat ruce. Časté používání dezinfekce či nadměrné mytí mýdlem však pokožce vůbec nesvědčí. Největší potíže mají jedinci, kteří trpí častými kožními onemocněními. Podráždění a vysušení pokožky se však nevyhne ani lidem s citlivou pokožkou. Naučte se o ni dobře pečovat.

Nezanedbávejte utírání rukou

Po mytí pokožky mýdlem si vždy utřete ruce do sucha. Někteří si ruce neutírají, pouze je oklepou. To není dobře pro nikoho, protože bakterie se přenášejí jednodušeji na mokré ruce. Kvůli velmi častému mytí rukou pokožka trpí.

„Voda sama o sobě pokožku vysušuje. Spolu s bakteriemi smýváte i její přírodní olej, takže je zároveň zbavujete ochranné bariéry a ruce se začnou vysušovat. tvrdí dermatoložka Zainab Laftah. Proto byste rukám měli ulevit alespoň tím, že je utřete do sucha. Rozhodně byste je neměli ručníkem drhnout, ale spíše opatrně osušit.

Používejte šetrná mýdla

Když si myjete pokožku mýdlem několikrát denně, nesvědčí jí to. „Mýdla mohou vyvolat dráždivou dermatitidu na rukou, která se projevuje jako suchá, šupinatá a svědivá červená kůže. Objevuje se zejména prstech,“ říká dermatoložka Laftah. Kvůli probíhající pandemii však rozhodně není řešením minimalizovat mytí rukou. Raději si pořiďte krémové mýdlo s nízkým pH faktorem, které bude k vaší pokožce šetrnější. Pokud chcete i hebkou pleť a mladistvě vypadající pleť, objevte kouzlo anti-aging polštářů.

Po vysušení rukou si naneste krém

Pokud jsou vaše ruce podrážděné z neustálého mytí a dezinfikování, musíte u sebe pořád nosit krém. Pokud si ruce dezinfikujete, můžete na ně nanést krém hned. Dezinfekce se velmi rychle vstřebá. Když si myjete ruce mýdlem, po jejich usušení chvíli počkejte, abyste měli jistotu, že jsou opravdu suché, teprve pak je natřete.

Krém je pro vysušené ruce velmi důležitý, proto byste si měli dát záležet na jeho výběru. „Příliš mastné a hutné krémy nejsou vhodné, protože je pokožka absorbuje delší dobu. Ideální jsou přípravky s lehkou texturou, která se rychle vstřebá a nezanechá mastný film. Dobré jsou krémy s lipidy či přídavkem heřmánku,“ vysvětluje dermatoložka Lucie Mansfeldová.

Pořiďte si hydratační rukavice

Vaše pokožka si nejvíce odpočine během spánku. Můžete jí dopřát speciální regeneraci. Pořiďte si hydratační rukavice, které jsou běžně dostupné v drogeriích či lékárnách. Těsně před spaním si natřete ruce krémem a následně si nasaďte rukavice. Ty mnohonásobně zvýší jeho účinnost.  

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve