Jak se chránit před UVA i UVB paprsky a ještě se přitom opravdu hezky opálit

 Krása 
01. června 2022 08:35 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Opalování na slunci je extrémně nezdravé Depositphotos
Na fakt, že při opalování bychom měli používat opalovací krém, jsme si už zvykli. Přesto stále pro mnohé není jasno v tom, zda opalovací krém brání v opálení pokožky, nebo jak vlastně pracuje. A nutno dodat, že v této souvislosti ve společnosti kolují různé mýty.

Léto je doslova za dveřmi, takže je nejvyšší čas udělat si jednou provždy jasno. V první řadě je potřeba říci, že opalování na přímém slunci zvyšuje riziko vzniku rakoviny kůže, pokožka při častém opalování také předčasně stárne a co hůř, žádný opalovací krém to nezmění.

Co umí opalovací krémy

Běžné opalovací krémy, které kupujeme ve své drogerii, pracují se slunečními paprsky UVA a UVB. "UVB je zodpovědné za spálení, rakovinu kůže a malé opálení, zatímco UVA proniká hlouběji do pokožky a poškozuje DNA, což vede ke stárnutí pokožky, rakovině kůže a opálení," vysvětlil estetická lékařka Catharine Denning.

A teď přichází to opravdu důležité. Ochranný sluneční faktor v opalovacích krémech chrání pouze před UVB paprsky. Takže byste se neměli spálit, měli byste být chráněni před vznikem rakoviny kůže a přijde i trocha toho opálení. Tyto opalovací krémy ale vůbec nechrání před UVA zářením, takže sice budete opálení, ale vaše pokožka bude lepším případě předčasně stárnout.

Jak se chránit před UVA i UVB paprsky a ještě se opálit

Jak se tedy chránit před UVA i UVB paprsky a ještě se trochu opálit? Jedině pomocí širokospektrálních opalovacích krémů. Sice se po něm zrovna dvakrát neopálíte, ale budete chráněni před všemi těmi nebezpečnými věcmi, které při opalování poškozují vaši pokožku.

To tedy znamená, že pokud používáte běžný opalovací krém, skutečně se opálíte, ale za velkou cenu. Pokud používáte širokospektrální opalovací krém, opálíte se jen trochu, ale zůstanete zdraví. Pokud si ho chcete pořídit, hledejte takový opalovací krém, který na obalu bude mít jasně vyznačeno, že chrání před UVA i UVB paprsky.

Neexistuje zdravé opalování

Jak říkají odborníci, zdravé opalování je nemožné. A to je ta špatná zpráva na konec. "Kůže produkuje melanin, což je kožní pigment, který vnímáme jako ono vytoužené opálení. Jde vlastně o reakci na poškození dermis UV zářením,“ vysvětluje Catharine Denning.

Pokud v tom nemáte úplně jasno, znamená to, že jakákoliv změna barvy pleti je známkou poškození pokožky. A před tím vás ochrání pouze širokospektrální opalovací krém, ale s ním se moc neopálíte.

Opalování má svůj postup i pravidla

V první řadě je důležité respektovat denní cyklus a sluneční agresivitu, proto je doporučeno přímé slunění ráno mezi 9 a 10 hodinou v intervalech 20-30 min, střídaných tzv. chilling modem, tedy nepřímým sluněním ve stínu, kde se opalujeme taky.

Přestávky jsou vhodné při největší sluneční agresivitě v době mezi 12-14 hod. Od 16 hod do večera potom můžete klidně dále opakovat dopolední cyklus. Nezapomínejte se pravidelně otáčet, aby vám nevzniklo nerovnoměrné opálení.

Výběr správného SPF faktoru

Při výběru správného SPF faktoru je dobré myslet na náš typ pleti, abychom nedosáhli místo krásného opálení spíše rychlého spálení a olupování pokožky. Pro citlivou, problematickou a světlou pleť je vždy lepší volit SPF 50, přičemž fototyp 3 a 4 si může dovolit i SPF 35. Vyhnete se nepříjemnému zarudnutí a podráždění. Obličej, krk i dekolt je dobré chránit také alespoň faktorem 50+, aby slunce nezanechalo na kůži pigmentové skvrny a vrásky.

Opalovací olej – ano nebo ne?

Je důležité si nejdříve vysvětlit, že v kosmetice pojem opalovací olej vlastně neexistuje. Oleje neopalují tělo, ale mají v sobě komponenty na bázi B-karotenu a vitamínu E, které nesou oranžovo-hnědou barvu a při aplikaci mění vzhled pokožky do tmavšího odstínu a zároveň jí lehce živí. Velké pozitivum je často jejich krásná až neodolatelná vůně. „Oleje voní báječně, proto doporučuji jejich aplikaci například před poslední hodinou opalování. Tělu dodáte dávku vitamínu a vonných endorfinů,“ radí MUDr. Marianna Poljančuková.

Po opalování chce pleť vitamíny

Zlatá pleť vám může vydržet i několik týdnů, záleží na tom, jak o ni pečujete. Poopalovací etapa spočívá především v intenzivní aplikaci přípravku na bázi olejů, b-karotenu, zklidňujících i hydratačních komponentů a užívání dostatečného množství vitamínu E, D, K2 a koenzymu Q10. Pokud se i přesto začne na vaší kůži objevovat postupně náznak olupování, můžete se vyhnout nepříjemným šupinám intenzivní péčí založené na hydrataci. Zkuste šetrný manuální peeling měkkou žínkou během sprchování. Dodejte sprchové mléko na bázi extraktu olejů nebo tuků, a následně aplikujte výživný krém, který bude ideální k rekonvalescenci pokožky.

Autorský článek, další zdroj: Woman and Home, MUDr. Marianna Poljančukové z Kliniky GHC Praha.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47