Dejte pozor, co jíte. Keto dieta byla odborníky vyhlášena nejhorší dietou letošního roku

 Ostatní 
28. května 2022 10:06 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Keto dieta je nejhorší, protože ohrožuje zdraví Depositphotos
Chcete zhubnout do plavek? Pak si běžte raději zaběhat nebo zacvičit do fitka. I když na vás reklama, že keto dieta nabízí to nejlepší řešení pro vaše hubnutí, útočí ze všech stran, pravda je úplně jiná. A poměrně nebezpečná. Časopis US News letos sezval odborníky na zdraví a výživu a ti sestavili žebříček nejlepších a nejhorších diet.

Odborníci na zdraví a výživu letos posuzovali celkem čtyřicet diet. Ostatně dělají to každý rok. A keto dieta, nebo také ketogenní dieta dopadla úplně nejhůř.

Proč je keto dieta nejhorší

Keto je dieta s vysokým obsahem tuku a naopak velmi nízkým obsahem sacharidů. Dieta funguje v podstatě tak, že tělo místo sacharidů spaluje tuky a dostává se do stavu zvaného ketóza. Odtud taky název samotné diety.

Celý problém s keto dietou vězí právě v nízkém obsahu sacharidů. Jakmile totiž tělo nedostává adekvátní příjem sacharidů, dostavují se vedlejší účinky. Mezi ně patří řada potíží, včetně zácpy, bolestí hlavy a odborníci dokonce uvádějí i zápach z úst. Dalším velkým problémem keto diety je, že v podstatě vyřazuje z jídelníčku spoustu potravin, takže tělo nedostává potřebné živiny.

Keto dieta se tak hodí pro rychlé a velmi krátkodobé hubnutí, ale ani tím se dietáři nemohou nechat uchlácholit. Jakmile přejdou k běžné stravě, zase půjdou kila rychle nahoru. A dlouhodobě keto dietu držet nelze, jinak je skutečně ohroženo zdraví. Odborníci se shodují, že tato dieta je největším nebezpečím pro správné fungování srdce i pro psychické zdraví. "Mozek potřebuje ke svému fungování cukr ze zdravých sacharidů. Nízkosacharidové diety mohou způsobit zmatek a podrážděnost," uvedla dietoložka Kathy McManus pro Harvard Health Publishing.

Pokud chcete hubnout zdravě a hlavně si váhu dlouhodobě udržet, pak pro vás tato odborníky sestavená hitparáda diet má hned několik řešení. Jedničkou mezi dietami je už dobře známá středomořská strava.

Ta vyniká především nízkým obsahem červeného masa, cukru a nasycených tuků a má naopak vysoký obsah ořechů a dalších zdravých potravin. Středomořská strava je navíc prakticky univerzální a lze ji přizpůsobit různým životním stylům. Důraz středomořská strava klade především na to, aby ovoce a zelenina tvořily polovinu talíře, doplněné o celozrnné výrobky, libové maso a malé množství tuku.

Proto odborníci na druhé místo dali také DASH dietu, která rovněž lpí na vysokém podílu ovoce a zeleniny a libového masa, tedy žádné bůčky a krkovice. A třetí místo patří flexitariánské dietě, která je velmi podobná vegetariánské stravě. Rozdíl je v tom, že se při této dietě nemusíte úplně vyhýbat masu, když na něj zrovna máte chuť. Obě diety a samozřejmě i ta středomořská vedou nejen k úbytkům na váze, ale především nepoškozují zdraví. Naopak. Všechny tyto tři nejlépe hodnocené diety dokáží zdraví těla ještě zlepšit.

Autorský článek, další zdroj: Harvard Health PublishingUS News

 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47