Coldbrew, opravdová lahůdka nebo další hipster trend?
Cold brew je příprava kávy za studena a v celé přípravě káva nepřijde to styku s teplou vodou. Tím se liší od klasické ledové kávy, kdy se horké espresso nalévá do studeného mléka.
Při metodě cold brew se čerstvě namletá zrnková káva nechá po dobu 16 až 24 hodin louhovat ve studené filtrované vodě. Díky pomalému louhování, neboli maceraci, se z kávy uvolní to nejlepší a vy tak máte možnost si její aroma vychutnat naplno.
Tato příprava kávy je pro žaludek o dost šetrnější než klasická teplá příprava a to kvůli nižšímu obsahu kyselin.
Cold brew si klidně můžete přichystat do zásoby a za správného skladování vám v lednici vydrží i něco málo přes týden.
Domácí příprava
Rozhodnete-li se vyzkoušet cold brew doma, pak vybírejte kávu těch nejkvalitnějších zrn pro co největší zážitek. Připravte si zavařovací sklenici se šroubovacím víčkem, litr studené filtrované vody, papírový filtr nebo plátýnko a 90-100g středně hrubě mleté zrnkové kávy.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Mletou kávu nasypte do sklenice, pomalu zalijte studenou vodou a uzavřenou sklenici pečlivě protřepejte případně obsah důkladně zamíchejte. Sklenici vložte do lednice minimálně na 16 hodin, ideálně však na 24 hodin.
Pamatujte, čím déle kávu budete louhovat, tím více aromat se uvolní. Po uplynutí doby obsah sklenice buď pomocí papírového filtru nebo plátýnka přefiltrujte a servírujte.
Cold brew metodě vyhovuje teplota okolo 5 stupňů Celsia. Nelekejte se, výsledná káva je výrazně světlejší než ta tepelně zpracovaná.
Hotovou kávu můžete ještě zchladit kostkami ledu a pro zjemnění můžete přidat mléko nebo mléčné alternativy.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Autorský článek, další zdroje: Instagram.