Venkovní teploty konečně šplhají výše a výše. Připravte si osvěžující ledovou kávu, mango nanuk nebo banánovou zmrzlinu
Na přípravu všech následujících receptů budete potřebovat tvořítka na led a formičky na nanuky.
Ledová káva
Příprava ledové kávy není nijak komplikovanou záležitostí a setkáte se se spoustou variací.
Zkuste trochu netradiční pojetí, kdy si ze silné kávy připravíte ledové kostky. Ty následně naházejte do sklenice vychlazeného mléka a dochuťte kopečkem vanilkové zmrzliny.
Máte-li rádi svou kávu sladkou, nezapomeňte ji před nalitím do tvořítka na led osladit třtinovým cukrem nebo medem.
Ledový čaj
Pokud patříte k těm, kteří moc kávě neholdují, připravte si raději ledový čaj.
Uvařte si čaj dle vašich preferencí a nechte ho vychladnout. Bokem si vymačkejte šťávu s čerstvého citronu, nastrouhejte si čerstvý závor a obě ingredience smíchejte s medem, cukrem nebo jiným sladidlem.
Výsledná směs by měla být tak akorát sladká a zároveň nakyslá. Směs nalijte do tvořítek na led a nechce zmrznout. Poté do vychladlého čaje naházejte pár kostek zmrzlé směsi a sklenici ozdobte pár lístky čerstvé máty.
Osvěžující limonáda
Zchladit se můžete i pomocí na přípravu nenáročné osvěžující limonády. Potřebovat budete ovoce dle vašich chutí, vodu a med.
Ovoce pečlivě omyjte a případně odstraňte stonky či semínka. Vodu si smíchejte s medem nebo jiným sladidlem (třtinový cukr, čekankový sirup) a nalijte do tvořítek na led. Do každého otvoru naházejte pár kousků ovoce. Po umrznutí kostky naházejte do sklenice vychlazené vody a můžete dozdobit čerstvým ovocem.
Mango nanuk s kokosovým mlékem
Tento neskutečně výborný nanuk sestává pouze ze tří ingrediencí a je jak veganský, tak i bez laktózový. Na šest nanuků používám 270ml kokosového mléka, 280g zmraženého manga a 10-15 kapek stévie.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Všechny ingredience pomocí mixeru spojte v hladkou konzistentní hmotu a tou naplňte formičky na nanuky. Směs je ztuhlá do 4 hodin ale věřte, že vznikající nanuky pro jejich neodolatelnou vůni budete chodit kontrolovat co pár minut.
Malinový nanuk s proseccem
Co by to bylo za letní teploty bez prosecca. Tentokrát ho ale využijte na přípravu osvěžujících nanuků. Já osobně prosecco miluji a tento recept velice doporučuji. Uvidíte, že těmito malinovými nanuky s proseccem ohromíte i návštěvu.
Na přípravu 6 kousků budete potřeboval 200ml prosecca, 50ml malinového likéru, 50ml agávového sirupu nebo jiného sladidla, které máte rádi (já používám agávový sirup nebo erythritol) a 30g čerstvých malin.
Všechny ingredience (pár malin schovejte na ozdobu) vložte do mixeru a mixujte do doby než dosáhnete hladké směsi. Tu přelijte do tvořítek na nanuky, dozdobte malinami a dejte do mrazáku na 6-8 hodin.
Moje nejoblíbenější banánová zmrzlina
Tento jednoduchý, rychlý a zdravý recept na banánovou zmrzlinu patří k mým nejoblíbenějším letním pochoutkám. Postup přípravy je snadný a výsledek velice lahodný. Ideální je pro přípravu banánové zmrzliny použít zralý banán, který je sladší. Banán oloupeme a nakrájíme na menší kolečka. Poté dáme ve vhodné nádobě či pytlíku do mrazáku. Když kousky banánu zmrznou, vložíme je do mixéru, případně použijeme tyčový mixer. Přidáme dvě polévkové lžíce libovolného mléka nebo smetany. Jelikož mám intoleranci na mléčnou bílkovinu, používám mléka rostlinná. Nejraději mám kokosové mléko, ale lze připravit i z mandlového mléka či klasického kravského.
Melounovo-banánový nanuk
Další ledové potěšení si připravuji z banánu a vodního melounu. Jednoduchou a zdravou pochoutku si určitě oblíbíte i vy a vaše děti. Stačí vodní meloun oloupat, zbavit pecek a rozmixovat s banánem. Poměr je přibližně 50:50. Rozmixovanou směs nalijete do nanukových formiček a dáte na 6-8 hodin do mrazáku.
Náš tip: Pokud připravujete nanuky pro děti, můžete použít různé zajímavé nanukové formičky ve tvaru zvířátek. Na trhu je dnes nanukových formiček doslova nepřeberné množství.
Autorský článek. Další zdroje: apetitonline.cz, chloeting.com.