Pokud jste ještě nepekli s jedlou sodou, nevíte, o co přicházíte
Jedlá soda zkypří každé těsto a koláče, buchty nebo perníčky jsou krásně nadýchané a velmi chutné. Zkuste si upéct s jedlou sodou i vy.
Perníčky - hned měkké
Suroviny
- 200 g másla, může být i olej, nebo jiný tuk
- 0,90 kg hladké mouky
- 4 vejce
- 300 g moučkového cukru
- 250 g teplého medu
- 1 lžička jedlé sody
- 1 balení perníkového koření
Postup
Důkladně zpracujeme všechny ingredience a necháme odležet v chladu do příštího dne. Pokud nevydržíte, stačí nechat alespoň hodinu. Potom si na vále rozválíme placku silnou asi 2-3 mm, vykrájíme tvary, které poklademe na pomoučený plech (nebo vyložený pečicím papírem). Pečeme při 200C/7-10min, potíráme rozšlehaným vejcem.
Poleva
Rozmixujte prosátý cukr moučku s bílkem a přidejte šťávu z citronu. Hustota se musí vyzkoušet- poleva by neměla ze lžičky stékat, jen mírně jakoby padat.
Cookies - lehký recept
Suroviny
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g cukru krupice
- 55 g kakaa
- 1 balení vanilkového cukru
- 2 lžičky jedlé sody
- 3 lžičky soli
- čokoláda, můžete podle chuti použít i kokos nebo oříšky
- 8 lžiček mléka
- 5 lžiček másla
- 2 vejce
Postup
Připravíme si dvě misky:
1. miska: polohrubá mouka, cukr krupice, kakao, vanilkový cukr, jedlá soda, sůl
2. miska: čokoláda, kokos, mléko, máslo, vejce
Pak postupně smícháme dohromady, až vznikne těsto. To pak kávovou lžičkou pokládáme na plech s pečícím papírem a dáme péct do trouby na 180 stupňů asi 20 minut.
Oříšková buchta
Suroviny
Těsto
- 7 vajec
- 150 g moučkového cukru
- 100 g mletých lískových oříšků
- 2 lžíce kakaa
- 250 g polohrubé mouky
- 1 lžíce jedlé sody
Krém
- 1 ks salko
- 250 g másla
- čokoládová poleva
Postup
Těsto: 7 celých vajec ušleháme s cukrem, pak přidáme oříšky, kakao nakonec mouku s jedlou sodou. Pečeme 15 minut.
Krém: 1 celou plechovku Salka ponoříme do vody a vaříme asi 30-40 minut. Vyšleháme máslo doběla a vychladlé Salko postupně přidáváme a zašleháme. Krém natřeme na upečený korpus a polijeme čokoládovou polevou. Necháme asi 30 minut odležet v lednici, pak krájíme na kostky.
Jednoduchý jablkový koláč
Suroviny
- 600 g jablek
- 400 g krystalového cukru
- 400 g hrubé mouky
- 0,20 l rostlinného oleje
- 3 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- skořice
- ořechy
- 1 vanilkový cukr
Postup
Všechny suroviny umícháme, rozetřeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech a upečeme. Upečený a vychladlý koláč polijeme čokoládovou polevou.
Poleva
Máslo rozpustíme, přidáme nalámanou čokoládu a vyšleháme do hladka.
Cuketová buchta
Suroviny
- 2 hrnky nastrouhané cukety
- 3 vejce
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 hrnek rostlinného oleje
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek mletého máku
- 2,5 hrnku polohrubé mouky
- 1 lžička skořice
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- tuk
Postup
Omytou cuketu nastrouháme nahrubo. Dáme ji do mísy a přidáme žloutky, cukr, olej, mletý mák a promícháme. Postupně přidáváme mléko a mouku smíchanou s kypřícím práškem a jedlou sodou. Nakonec lehce vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků a středně husté těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Ve středně vyhřáté troubě pečeme zvolna asi 40 minut.
Vychladlý moučník můžeme polít čokoládovou polevou nebo ho rozkrojit a potřít zavařeninou a opět díly spojit. Dobré je také místo mletého máku použít mletý kokos nebo strouhané ořechy.
Kefírový koláč
Suroviny
- 3 sklenice polohrubé mouky
- 2 sklenice moučkového cukru
- 0,50 hrnku rostlinného oleje
- lžička jedlé sody
- 2 lžíce kakaa
- 1 kefír
Poleva
- 250 g mletého cukru
- 150 g rozehřátého másla
- 3 lžíce rumu
- 3 lžíce kakaa
- 2 lžíce vody
Postup
Vše dáme do mísy a mícháme ručně. Lijeme na vymazaný a vysypaný vysoký plech a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut. Po upečení můžeme polít polevou.
Až ochutnáte těsto pečené s jedlou sodou, budete už péct jenom s ní. K čemu ještě můžete použít jedlou sodu, si přečtěte zde.