Je to častá otázka. Lze používat retinol a vitamin C dohromady pro omlazení pleti?

 Krása 
01. května 2022 18:16 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Retinol je sám o sobě tím nejlepším v péči o pleť Depositphotos
Oba jsou v současném trendu péče o pleť těmi nejpoužívanějšími produkty. A proto se v poslední době objevuje stále stejná otázka. Lze retinol a vitamin C používat současně?

V první řadě bude dobré porovnat, jakou roli v péči o pleť hraje retinol i vitamin C. Retinol je derivát vitamínu A, který se především používá k obnově kožních buněk a ochraně kolagenu. Bojuje proti volným radikálům a vyplní hlubší vrstvy pokožky, aby se redukovaly vrásky, jemné linky a viditelné póry.  "Mnoho lidí si myslí, že retinol ztenčuje pokožku, ale ve skutečnosti zahušťuje dermis, hlubší vrstvu kůže. Nejen, že zlepšuje linky a vrásky, zlepšuje také hyperpigmentaci, léčí akné, zjemňuje drsná místa, zlepšuje krevní oběh a zlepšuje celkovou strukturu pleti," říká pro Byrdie dermatoložka Azadeh Shirazi. Retinol je často zaměňován s retinoidy, takže může být užitečné pochopit, že retinol je ve skutečnosti typ retinoidu.

Vitamin C je silný antioxidant, který chrání a brání naši pokožku neutralizací volných radikálů. Antioxidační vlastnosti vitamínu C také pomáhají s přirozeným regeneračním procesem pokožky, takže může prospět pleti mnoha způsoby, například zlepšením tónu a textury, zesvětlením tmavých skvrn či podporou produkce kolagenu.

Lze tedy retinol a vitamin C užívat současně?

Je to možné, protože jde o takovou silnou dvojku, ale současné použití obou produktů v péči o pleť by mělo mít svá pravidla. Aby se předešlo možnému riziku podráždění pleti, je lepší používat vitamin C ráno a retinol při večerním ošetření pleti.

Společné používání retinolu a vitamínu C v tomto režimu může vést k hladší a jasnější pleti. Vitamin C ji brání, chrání a podporuje produkci kolagenu, zatímco retinol obnovuje kožní buňky a stimuluje kolagen. Oba pak snižují pigmentaci a rozjasňují pleť.

Pravdou ale je, a na tom si dermatologové trvají, že výhody používání obou produktů současně nebudou nijak  velké, protože retinol je sám o sobě velmi účinný. Oba produkty tedy můžete používat současně, pokud v této péči o svoji pleť budete spatřovat nějaký dlouhodobý benefit a pokud tato kombinace nebude vaši pleť dráždit.

Zdroj: Byrdie, Popsugar

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve