Melanom a důležité pravidlo ABCD. Může pomoci zachytit ho v raném stádiu, což je pro úspěšnou léčbu naprosto zásadní

 Zdraví 
30. května 2022 08:46 / Ema Maxová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Je důležité svá znaménka pravidelně kontrolovat  Depositphotos
Od roku 2001 se každý rok 30. května koná Evropský den melanomu, což je celoevropská edukativní kampaň k prevenci kožních nádorů, jejíž nejúčinnější cestou je osvěta. Ta by měla vést lidi k tomu, aby prováděli samovyšetření, chránili se proti slunci, také aby chodili na pravidelné preventivní prohlídky kůže. Patříte také k milovníkům slunce a opalování, tak neponechejte nic náhodě a myslete na prevenci.

Evropský den melanomu nám každoročně připomíná toto nebezpečné onemocnění kůže. Jen v Česku zemře každoročně na nejzhoubnější kožní nádor, kterému se odborně říká melanom, na 300 osob. Včasná prevence přitom dokáže v drtivé většině případů vážným dopadům na zdraví člověka spolehlivě zabránit.

Zajděte si k dermatologovi

Připravte se na letní sezónu, a kromě kvalitních opalovacích přípravků si zajděte k dermatologovi, který důkladně prohlédne mateřská znaménka. Jen zdravá pokožka dokáže bez úhony odolávat slunečním paprskům. Dermatolog za pomoci dermatoskopu důkladně zkontroluje znaménka, zda jsou v pořádku, nebo bude lépe  je odstranit a případně poslat na histologii.

Proč je tolik důležitá pravidelná kontrola 

I když jste na sobě neobjevili podezřelé znaménko, je dobré si na preventivní prohlídku zajít! Jednak jsou místa, kam si nevidíte a jednak ani nemusíte včas nevratnou změnu na znaménku rozpoznat. „Pravidelný screening znamének dermatologem může pomoci odhalit rakovinu kůže v její nejranější fázi a včasné odhalení rakoviny kůže vám dává velkou šanci na její úspěšnou léčbu,“ vysvětluje dermatoložka MUDr. Jana Krabcová, Ph.D.

Kdy zpozornět

Příznaky mohou být různé. Může jít o změnu tvaru, velikosti či barvy znamének. Znaménko může začít svědit, bolet nebo pálit. Vhodná je i kontrola nového znaménka či nehojící se léze. Není však třeba začít hned panikařit. Nicméně je více než vhodné, zajít co nejdříve k dermatologovi. 

Pravidlo ABCD

„Záchyt v raném stádiu je v případě melanomu pro úspěšnou léčbu naprosto zásadní. Proto je důležité svá znaménka pravidelně kontrolovat a s jakýmkoliv podezřením co nejdříve přijít k lékaři,“ varuje MUDr. Jana Chlebková, lékařka kožní ambulance, s tím, že podezřelé změny mohou lidé snadno identifikovat podle pravidla ABCD.

  • „A“ zde odkazuje na asymetrii,
  • „B“ (borders) na okraje,
  • „C“ (colour) na barvu
  • „D“ (diameter) na velikost.

Jakékoliv změny v těchto čtyřech parametrech by tedy vždy měly vést k návštěvě lékaře, stejně jako situace, kdy znaménko svědí nebo dokonce krvácí.

Zdroj: yesvisage.cz - MUDr. Jana Krabcová, Ph.D., nemocnicenovyjicin.agel.cz

 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008