Kaštany pomáhají na křečové žíly, hemoroidy i revma. Vyrobte si z nich vlastní elixír

 Zdraví 
26. září 2020 07:44 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Kaštany nejsou jen surovinou pro dekoraci Depositphotos
Jakmile začnou padat kaštany, je jasné, že léto je u konce a svou nadvládu začne přebírat podzim. Toto roční období vydává mnoho přírodních pokladů a kaštan mezi ně právem patří. Kromě dekoračních účelů je totiž také hojně využívaný v léčitelství.

Silnice a chodníky touto dobou každoročně zaplaví příval spadlých kaštanů. Jakmile je začnete nacházet, vezměte si letos klidně košík a přineste si jich domů, kolik unesete. Jako přírodní léky je lze totiž použít na léčení různých potíží a neduhů.

Kam se vydat na sběr

Nejkvalitnější plody si přinesete, pokud se vydáte co nejdál od civilizace. Plody netrhejte ze stromu, ale vždy jen sbírejte popadané ze země. Očistěte od obalu a zkontrolujte, zda není kaštan porušený.

Jírovec maďal a jeho plody jsou obecně považovány za mírně jedovaté, jelikož obsahují saponiny, které jsou ve větším množství pro člověka škodlivé. Proto je lepší využívat léčivou sílu kaštanů pouze vnejší cestou. Vnitřně lze kaštany užívat také, ale nejlépe pod dohledem zkušeného specialisty. Při předávkování může dojít ke zvracení, křečím a v nejhorším případě i k narušení některých orgánů. Dětem proto nepodávejte kaštany raději vůbec.

Při správném použití však mohou pomoci s celou řadou zdravotních problémů od křečových žil, zánětů žil, problémech cévního systému nebo třeba hemoroidů a arteriosklerózy. Pomohou ale třeba i na migrénu, dnu, revma, působí protizánětlivě a stimulačně působí na lymfatický systém. Z tohoto důvodu se také doporučují k proticelulitidním masážím a zábalům.

Kaštanová tinktura

Nasbírejte a omyjte 150 gramů čerstvých kaštanů. Nastrouhejte je najemno, nasypte do uzavíratelné lahve a zalijte půl litrem lihu. Uzavřete a nechte tři týdny louhovat. Občas jemně protřepte. Poté přefiltrujte přes jemné síto, důkladně uzavřete a skladujte v temnu. Tuto tinkturu využijí především lidé trpící revmatem a dnou. Neužívejte vnitřně. O prospěšných účincích jedlého kaštanu jsme psali dříve.

Kaštanový elixír

Výborný pomocník, kterého s sebou můžete vozit všude po celý rok, vám pomůže na uvolnění svalů po lyžování, náročném výšlapu nebo třeba po cvičení. Když jej nanesete na tamponek a namasírujete si s ním krční páteř směrem k hlavě, uleví se vám téměř okamžitě od migrény. K jeho výrobě potřebujete jen 60 mililitrů alpy a dva kaštany. Do uzavíratelné sklenice nalijte alpu a dva očištěné kaštany, které rozkrojíte na čtyři díly. Nechte měsíc uležet, poté sceďte a vraťte zpět do lahvičky.

Gel na křečové žíly

Vezměte 300 mililitrů tinktury z kaštanů a přidejte do ní dvě lžičky agaru. Přiveďte k varu a pár minut nechte vařit. Přelijte do vysoké, nejlépe plastové nádoby a nechte vychladnout. Poté přikapávejte olivový olej a mixujte tyčovým mixérem tak dlouho, dokud se vám nebude konzistence gelu líbit. Uchovávejte v ledničce.

Kaštanová koupel

Nastrouhejte tolik kaštanů, aby vám to ve výsledku dalo tři plné lžíce. Přidejte dvě hrsti čerstvých větviček smrku a tři litry vroucí vody. Nechte hodinu louhovat. Mezitím si napusťte vanu, do které na závěr přilijte vzniklý lektvar. Ve vaně byste měli strávit alespoň čvrt hodiny. Nejlepších výsledků dosáhnete, když budete tuto proceduru opakovat pět dní po sobě.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47