Oblíbené módní kousky z dob socialismu, které máte v šatníku možná dodnes

 Retro 
21. května 2020 08:15 / Klára Kučerová
  1
📷
6 fotografií v galerii
Legendární dětské cvičky Jarmilky  Facebook
I přes nedostatek kvalitnějšího materiálu a podpultového zboží ze Západu toužili lidé v Československu být in. Některé kousky se nakonec staly natolik legendárními, že je mají někteří stále ve svých skříních.

Pro mnohé módní odborníky je socialistická móda odstrašujícím příkladem toho, jak by móda vypadat neměla. Ani Československo se nevyhlo některým trendům, byť bylo za socialismu v podstatě odtrženo od okolního světa. Některé kousky ale byly natolik oblíbené, že je možná najdete ve svém šatníku ještě dnes.

Cvičky Jarmilky

Dobře posloužily při skákání gumy, na hodinách tělocviku nebo jen tak venku. Kultovní bílé plátěné cvičky s gumou přes nárt a trikolorou na boku se staly ve společnosti jakousi ikonou. Vyráběny byly v Československu, původně však byly součástí kroje pro spartakiádu v roce 1965. Jarmilky jsou považovány téměř za nesmrtelnou obuv a těší se oblibě dodnes. Využívány jsou někdy také jako stylové letní boty, tedy jako náhražka balerínek. Jako módní doplněk jsou Jarmilky oblíbené například v Polsku. Koupit je můžete v mnoha barevných provedeních.

Retro džíny „plísňáky“

Kdo nevlastnil plísňové džíny, skoro jako kdyby neexistoval. Jestli o něčem mladí za socialismu snili, byly to právě tyhle rifle. Koupit se daly za bony v Tuzexu nebo při dobrých kontaktech jako podpultové zboží v jiných obchodech s oblečením. Přitom dovolit si značkové rifle znamenalo v době před rokem 1989 obětovat pro většinu lidí téměř polovinu měsíčního platu. Ti šikovnější se však mohli sami pokusit vyrobit si „plísňáky“ podomácku třeba pomocí Sava.

Flanelová košile

Jeden z dalších nepopiratelných symbolů socialismu byla tzv. flanelka. Dnes již retro košile značek Triola, Šohaj, Šumavan, Zornica či Jitex byly nedílnou součástí nejen pánských šatníků. Košile v různých barevných provedeních i vzorech si však získaly fanoušky i v dnešní době.

Důchodky

Teplé filcové boty, které se hodily téměř ke všemu. Svým označením evokují, že je nosily především starší ročníky, jde však spíše o zažité lidové pojmenování. Oblíbené byly zejména proto, že v nich bylo teplo. Svůj účel neplnily pouze jako obuv na doma, ale i jako venkovní. V zimních měsících dokázaly i při tuhých mrazech zahřát, nebyly však nepromokavé, což byla jedna jejich malá nevýhoda. Psali jsme také: Rifle za socialismu stály v Tuzexu půlku platu. Vydržely ale dlouhá léta.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47