Vše, co potřebujete vědět o používání kyseliny salicylové. Má skvělé účinky, může ale i ublížit

Kyselina salicylová má skvělé účinky, může ale i ublížit
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Krása 
09. března 2020 07:28 / Depositphotos
  0   0
Ať už se potýkáte s černými tečkami, nebo se snažíte oživit svou matnou pleť, možná už z některých kosmetických produktů znáte kyselinu salicylovou. Tato složka je totiž známá svými exfoliačními a antibakteriálními schopnostmi.

Kyselina salicylová je beta hydroxykyselina, tedy druh organické sloučeniny na bázi uhlíku, která se přirozeně vyskytuje ve vrbové kůře, ovoci a zelenině. Beta hydroxykyselina je rozpustá v tucích a dobře proniká do pórů pleti, zejména ucpaných černými tečkami. Kyselina salicylová proto nejen bojuje s bakteriemi, ale také snižuje zánět a odlupuje poškozenou pokožku.

Ačkoli je kyselina salicylová v pleťových přípravcích docela běžná, existuje mnoho věcí, které o ní většina lidí neví. Například to, zda je skutečně vhodná pro váš konkrétní typ pleti.


Co dělá kyselina salicylová pro vaši pokožku?

Kyselina salicylová je vynikající složkou pro čištění pórů. To pomáhá zabránit jejich ucpání, zejména pak tvorbě akné. Spolu s léčbou akné jste možná viděli kyselinu salicylovou v produktech, které také omlazují nebo rozjasňují vaši pokožku.

Kyselina salicylová je skvělou ingrediencí pro lidi s mastnou pletí a akné, a dokonce se používá i k léčbě a prevenci komedonálního akné. Při vyšších koncentracích může být použita k léčbě závažnějších průběhů akné, ale vyšší dávkování už vyžaduje konzultaci s dermatologem.

Lidé se suchou nebo citlivou pokožkou by naopak měli kyselině salicylové věnovat zvýšenou pozornost, protože tato látka může jejich pleť nadále vysušovat a dráždit.

Vzhledem k mnoha kladným vlastnostem kyseliny salicylové v péči o pleť není divu, že je tato látka součástí tolika produktů určených pro péči o pleť. Najdete ji totiž jak v čisticích pleťových prostředcích, tak ve speciálních produktech, a dokonce i v samotných kosmetických produktech či šamponech proti lupům.

Jak často byste měli používat kyselinu salicylovou?

Dermatologové obecně nedoporučují kyselinu salicylovou pro každodenní použití. Je to proto, že má potenciál dráždit a vysušovat pokožku.

Ideální užívání je tedy jednou nebo dvakrát týdně a příležitostně zvýšit frekvenci užívání, pokud to vaše pleť bude snášet dobře. Pokud by ale vaše pokožka vykazovala známky podráždění nebo vysušování, snižte užívání kyseliny salicylové, nebo ji na nějakou dobu úplně vynechte. Dále čtěte: Kyselina hyaluronová pleti svědčí. Poradíme, kdy je nejlepší tuto látku aplikovat.

Mirka Malá | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Ráj pro cyklisty i milovníky vodních sportů. Pobřeží Severního moře má své kouzlo

Dům a zahrada

Protáhněte ucpaný odpad zapomenutou vychytávkou. Zvládnou to i ženy

Bydlení

Nábytek z palet na míru vašemu bytu. Levně si z nich vyrobíte prakticky všechno

Zavřít reklamu