Toaletní papír za socialismu často nebyl, anebo se nedal používat

 Retro 
07. března 2020 09:13 / Mirka Malá
  1
📷
4 fotografie v galerii
Za socialismu byl nedostatek toaleťáku častým jevem Archiv
Pamatujete toaletní papír skládaný nebo povoskovaný? Často jiný k dostání nebyl a tyhle papíry se nedaly používat.

První nedostatek toaletního papíru byl citelný dokonce už v roce 1967, tedy při první krizi socialistického režimu. Pamětníci vědí, že tehdy dokonce studenti vytvořili říkanku „Chceš -li býti dobrým Čechem, vytírej si p…l mechem!“

KSČ tehdy po okupaci vše vyřešila tak, že nechala postavit novou výrobní linku, díky které se situace značně uklidnila. Nic to ale nezměnilo na faktu, že tu a tam klasický ruličkový papír v obchodech nebyl, a socialistický lid si tak musel občas vystačit s nenáviděným skládaným toaleťákem.

Druhá, a o to vážnější krize, pak přišla v roce 1988, kdy se režim už doslova hroutil. Na nové výrobní kapacity už tehdy KSČ neměla peníze a toaletní papír se stal tak nedostatkovým, že dokonce nebyl ani pod pultem, kde jinak bylo obvykle téměř všechno.

Krize byla o to horší, že na jaře roku 1988 vyhořely slovenské papírny, které vyráběly klasický ruličkový toaletní papír a režim si se situací vůbec nevěděl rady. Socialistický režim dokonce tehdy musel začít dovážet toaleťák z kapitalistické ciziny, ale ani dovoz za valuty nepokryl poptávku trhu.

Toaleťák se kradl

Občanům socialistického Československa tehdy nezbylo nic jiného, než toaletní papír krást z podnikových záchodků, toalet v nemocnicích či restauracích. Jinou možnost ani neměli. Skládaný toaleťák totiž nikdo nechtěl, protože ten zdaleka neplnil svoji funkci.

Kdo si pamatuje, že měl takový toaletní papír doma, dobře ví, že se jím nedalo utřít nic, protože papírem si člověk mohl zadnici spíš odřít nebo dokonce pořezat. Na druhou stranu povoskovaný toaleťák zase klouzal natolik, že absolutně neplnil svoji funkci a hodil se spíš na balení svačin dětem do školy.

Všichni, kdo prožili osmdesátá léta v socialismu a toaleťákové krizi, si tak dobře pamatují, jak bylo lepší si doma nastříhat na kousky Rudé právo, hlásnou troubu KSČ, které po rozemnutí nakonec dokázalo chybějící toaletní papír poměrně dobře nahradit. Dále čtěte: Za socialismu vévodil drogeriím březový šampon. Byl tím nejlepším, co bylo na trhu dostupné.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve