Tyto boty pro důchodce mladé Čechoslováky okouzlily. Kdo je neměl, jako by nebyl

 Retro 
15. listopadu 2019 15:00 / Terezie Zamlynová
  13
📷
5 fotografií v galerii
Nijak krásné, nijak pro zimu praktické. Přesto byly ve své době trhákem.  Archiv
Kde se vzala v 70. a 80. letech u mladých Čechoslováků popularita těch zvláštních šedočerných filcových bot, se dá jen spekulovat. Každopádně, kdo v té době žil a byl mladý, asi by si bez nich svůj botník tehdy představit neuměl. Nebyl by IN, a to chtěli být mladí lidé tehdy stejně jako dnes.

Některé zdroje uvádějí, že za nečekanou a překvapivou oblibou bot zvaných lidově důchodky mohlo být vystoupení Pabla Picassa na filmovém festivalu v Cannes, který si pro tuto příležitost skutečně obul boty, co vypadaly velmi podobně.

Filcové teplé boty se zipem na začátku sedmdesátých let zaplavily celé Československo. Jejich výroba jela na plné obrátky. Jak by také ne. Byla levná a jednoduchá. I proto tato socialistická obuv mohla kralovat ulicím. Ovšem, nenechte se zmást tím, že by se daly jednoduše koupit. Vše, co bylo v té době oblíbené, bývalo většinou dosažitelné spíše pod pultem nebo s časem, který bylo nutné vystát ve frontě.

Když se však vše podařilo, daly se pořídit za pár korun. Byly teplé, pohodlné, ale jejich mínusem bylo, že pořádně klouzaly, a když napadl sníh, promáčely se. Penzisty v nich ale v těchto letech potkat nebylo snadné. Oblíbené byly totiž hlavně u mladých lidí.

Důchodky nebyly jen československým výstřelkem

Ne všichni ale asi věděli, že důchodky se vyráběly nejen u nás, ale i v dalších zemích východního bloku. Občas se daly ve vylepšené verzi přivést třeba z NDR (tedy východního Německa). Nejvíce ale byly skutečně spojovány hlavně s Československem.

Když přišla revoluce v roce 1989, jejich výroba se na nějakou dobu zastavila. Později se však obnovila, i když už nikoli v Čechách, ale na Slovensku.

Vedle důchodek tam vsadil stejný výrobce později také na cvičky zvané „jarmilky“. A i s nimi na trhu uspěl, protože lidé buď z nostalgie, anebo alespoň z recese, o kousky garderóby z doby normalizace zájem měli. Čtěte také: Doba zvonáčů a natupírovaných účesů přivedla na svět také make-up.

Ročně se stále vyrábí dvě desítky tisíc párů

Před necelými 5 lety se na Slovensku stále vyrábělo zhruba dvacet tisíc párů důchodek za rok. Nejvíc jich putovalo za tuzemskými zákazníky, odběratelé se našli ale též v Rumunsku a Maďarsku.

V Čechách je to teď s odbytem prý o něco horší, nyní už boty kupují skutečně nejčastěji hlavně senioři. Psali jsme také: Móda před revolucí: Jaké boty jsme nosili a po jakých jsme toužili?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47