Není deprese jako deprese. Ta podzimní ale prý neexistuje, tvrdí odborníci

 Zdraví 
12. listopadu 2019 07:45 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na podzimní chmury léky nezaberou Depositphotos
Mnoho lidí si s nástupem podzimu stěžuje na to, že trpí podzimní depresí. Podle odborníků je to ale nesmysl. Pojem podzimní deprese totiž vůbec neznají. Jak je to ve skutečnosti?

Pochmurné počasí, dřívější stmívání, častější nemoci, moc nebo málo modrého světelného spektra – to vše vede během podzimních a zimních měsíců ke špatné náladě u většího množství lidí. Ti často tvrdí, že trpí depresí. Podle odborníků ale termín podzimní deprese vůbec neexistuje. Ve skutečnosti lidé trpí podzimními splíny. Jedná se o sezonní záležitost projevující se pocity smutku, podrážděnosti nebo únavy.

Na rozdíl od depresivní nálady, která se čas od času objeví u každého a souvisí například se špatným počasím, je deprese velmi závažné duševní onemocnění, jehož léčba je poměrně zdlouhavá a vyžaduje pomoc odborníků. Depresivní stavy v krajním případě mohou vést až k sebevraždě a rozhodně nejsou vyvolány ročním obdobím. Žádné podzimní splíny na člověka na podzim nevyskočí jako klíště, pouze dojde k zesílení už probíhající deprese. Hodně Čechů se pak uchyluje ke zdánlivě rychlému řešení v podobě léků. Jak se ale odborníci shodují, léky v tomto případě problém nevyřeší, jen jej utlumí. Existuje podle nich vhodnější řešení, než je braní antidepresiv.

Problém je nedostatek spánku

Podíl na častější špatné náladě má kromě hektického životního shonu před Vánoci i redukce denního světla a tím způsobená změna biologických rytmů. S úbytkem světla také tělo začíná produkovat větší množství melatoninu - jednoho z nejdůležitějších spánkových regulátorů.

Nedostatek spánku podporuje sklony k depresím, úzkostným stavům, problémům s pozorností, pamětí a má vliv na celkové zhoršení mozkových funkcí i oslabení imunity.

Lidem chybí pohyb venku

Špatná podzimní nálada může být ovlivněna i nedostatkem pohybu venku. I ten může regulovat produkci melatoninu. Pravidelným pohybem venku se totiž člověk cíleně vystavuje světlu ve vyšší intenzitě.

Jednou z metod, jak zaplašit podzimní chmury, je tedy pohyb. Ideální může být chůze v přírodě, nordic walking, jóga nebo pilates. Každý ale ať si vybere aktivity, které mu dělají radost.

Náladu vylepší i úsměv

Špatnou náladu zažene obyčejný úsměv, ale i vzpřímené držení těla. Existují studie o tom, že pokud se člověk usměje, jeho endokrinní systém začne vylučovat hormony štěstí i přesto, že to tak v danou chvíli necítí. Za několik málo okamžiků se tak bude cítit lépe doopravdy.

Totéž umí zařídit i vzpřímená pozice těla. Chce-li se člověk cítit lépe, měl by dávat pozor na choulení v ramenou, které na náladě nikdy nepřidá.

Jak zahnat podzimní chmury

Metod, jak se vyvarovat ponuré náladě , existuje hned několik.

Dělejte, co vás baví

Lidé se necítí dobře, protože nedělají věci, které jim dělají dobře. Mnozí lidé kvůli rodině, dětem či práci odložili své koníčky, zájmy a životní radosti. To je ale chyba. Začněte dělat, co vás baví. Bude vám hned lépe.

Nezanedbávejte spánek

Bez správné délky a hloubky spánku se nemohou lidé cítit dobře, nemohou mít energii na zvládání nároků života, nemohou být soustředění a nemohou efektivně myslet.

Myslete produktivně

Myšlení ovlivňuje stav mysli, a to včetně produkce látek spojených se spokojeností, štěstím a naplněním. Žádný lék nedokáže změnit neproduktivní myšlení. Utápění se v toku stereotypních myšlenek nic dobrého nepřináší.

Vyhněte se lékům

V Česku se na rozdíl od světa praktikují v oblasti psychiatrie zastaralé a velmi málo funkční formy, což zamezuje skutečným změnám a terapii. Mnozí odborníci jsou přesvědčeni, že nastolení klidu a pohody v životě lze dosáhnout jen speciálním tréninkem mozku, nikoli podáváním léků. Tedy pokud to není nezbytně nutné.

Nepodceňujte sílu světla

Méně světla přes den má vliv na organismus, protože dojde ke změnám v produkci hormonů včetně spánkového hormonu melatoninu. Absenci světla přes den je třeba kompenzovat, lidé by proto měli alespoň půl hodiny pobývat venku, když svítí slunce. Večer je naopak potřeba odfiltrovat modré záření z obrazovek, jinak dojde k narušení efektivity spánku a následkům v podobě malé odolnosti organismu vůči nemocím a zátěži. O neblahém vlivu modrého světla na lidské zdraví jsme více psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod