Nepodléhejte smutné náladě. Tipy, jak na podzim dobít baterky

 Ostatní 
10. listopadu 2019 17:02 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pokud na vás padají splíny, je potřeba pomoci tělu, aby se zase dostalo do kondice Depositphotos
Málo slunce, krátký den, zima, vlhko. Pokud na vás v tomto ročním čase padají splíny, je potřeba pomoci tělu, aby se zase dostalo do kondice. Poradíme, jak se neutápět ve smutné náladě.

S nástupem chladných dnů a s úbytkem slunečních paprsků nás občas trápí únava. Chybí nám energie a nic se nám nechce. Máme pro vás tipy, jak zahnat podzimní splín.

Dbejte na způsob stravování

Pro chladný podzim budete potřebovat silnou imunitu a ta se rodí ve zdravém střevě. Proto je načase dopřát si potraviny, které podporují správné zažívání a trávení. Nejlépe to dokáže kyselé zelí, jogurty a hlavně kysané mléčné výrobky. Ochlazující, suché a syrové potraviny vyměňte naopak za těžší, teplejší a výživnější. Do stravy je vhodné zařadit ve větší míře také oříšky, semínka, med nebo vejce. Kdo příliš nefandí dušené zelenině, třeba ocení krémové polévky jako je pórková, mrkvová nebo typická podzimní dýňová.

Dejte se do pohybu

Sport vyplavuje do našeho těla endorfiny, tedy hormony štěstí, které obzvláště v tomto pochmurném počasí budou třeba. Ať už si vyberete jakýkoliv sport, zkuste si sportovní, ale  i pracovní vytížení kompenzovat příjemnou saunou nebo teplou vířivkou. Uvidíte, jak spokojeně se budete cítit. Pokud je vaše nechuť ke sportování všeho druhu opravdu velká, vyzkoušejte tanec. Zapište se na pravidelné lekce, nebo si pusťte doma pořádně nahlas svoji oblíbenou písničku a protancujte se k dobré náladě.

Vyrazte si do společnosti

Využijte podzim ke společenské zábavě, ke které nemáte jindy příležitost. Vyrazte s partnerem nebo partou kamarádů na koncert, ples či do divadla. Kino je také fajn, ale živá produkce má úplně jinou energii. Tak zkuste udělat pro jednou změnu a uvidíte ten rozdíl.

Dopřejte si dostatečný spánek

Naše tělo potřebuje odpočinek. Když je zima musí vydávat i více energie na své zahřátí a potřebuje tak dobít baterky častěji a déle než v létě. Každý má jinou potřebu spánku. Odborníci uvádí, že ta optimální doba je zhruba sedm až osm hodin. Když spíte, dochází k regeneraci celého vašeho organismu. Z výzkumů navíc vyplývá, že není od věci ani odpolední šlofík. Dostatečný je prý třicetiminutový odpočinek, po kterém bude člověk produktivnější a více soustředěný.

Udělejte si radost

Odborníci na lidskou duši doporučují náročná období pravidelně prokládat malými radostmi. Proto jakmile se vám tma a zima začne promítat i do vaší nálady, na nic nečekejte a naordinujte si aspoň jednou do týdne aktivitu, kterou máte rádi, ale na kterou přes léto nebyl čas. Můžete se tak vrátit  k oblíbeným koníčkům, které jste kvůli jiným povinnostem dlouho odkládali, nebo začít s něčím úplně novým.

Obklopte se zářivými barvami

Proti špatné náladě pomáhá i změna šatníku, rozveselte se barevnou šálou nebo svetrem. Vše máte ve své hlavě. Když si budete říkat, jak je podzim studený a ošklivý, budete ho takový opravdu mít a špatnou náladu k tomu. (Dále čtěte: Zatočte s podzimní depresí. Náladu vám zvednou tyto maličkosti).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008