Je žvýkačka zdraví prospěšná, nebo spíše škodlivá?

 Ostatní 
08. listopadu 2019 09:55 / Blanka Štiková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Odborníci potvrzují fakt, že žvýkání uvolňuje napětí ve svalech, napomáhá relaxu a umí zvednout náladu Depositphotos
Žvýkačky si oblíbili lidé na celém světě. Ve spotřebě žvýkaček jsme prý v Evropě dokonce na třetím místě. Někdo si ji dopřává pro pocit svěžího dechu v ústech a někdo ji využívá jako pomocníka v boji proti zubnímu plaku.

Pak ale existují také odpůrci žvýkaček, kteří tvrdí, že žvýkačky více škodí, než pomáhají. Kdo má tedy pravdu?

Mají žvýkačky více plusů nebo minusů?

Ohledně prospěšnosti a škodlivosti žvýkaček neustále panují různé debaty. Těžko říct, zda vítězí pozitiva, či negativa. Ostatně můžete zhodnotit sami.

1) Osvěžující dech vs. chuť vyprchá

Žvýkačky jsou asi nejvíce vyhledávané pro dosažení svěžího dechu, což zabírá, bohužel chuť žvýkačky v ústech nevydrží příliš dlouho.

2) Proti zubnímu plaku vs. opotřebení

Žvýkačky sice díky větší produkci slin pomáhají omezovat usazování zubního plaku, takže žvýkáním po jídle pomáháte ústní hygieně. Ale na druhou stranu prý může dlouhodobým žvýkáním docházet k opotřebení zubů.

Podle stomatologů je ale poškození plomb v zubech od žvýkačky nepravděpodobné, plomby se podle nich většinou poškodí působením tvrdých předmětů a není prý možné je poškodit něčím tak měkkým, jako je žvýkačka. Ať už je to s opotřebením zubů jakkoliv, časté žvýkání prý přetěžuje také čelistní kloub, který se může rovněž opotřebovat.

3) Antidepresivum vs. spolknutí žvýkačky

Odborníci potvrzují fakt, že žvýkání uvolňuje napětí ve svalech, napomáhá relaxu a dokonce prý žvýkání dokáže zvednout náladu. Podle tvrzení anglických vědců je žvýkačka dobrým antidepresivem, neboť prý opakované pohybování rtů při žvýkání člověka uklidňuje. Podle vědců totiž v člověku navodí podobný pocit, jako když byl malý a cucal dudlík.

Přehlušila by vaše touha po uklidnění děsivá představa toho, co se stane, když žvýkačku omylem spolknete? Rodiče tím často straší své děti, ve skutečnosti ale prý spolknutí žvýkačky není škodlivé, neboť jen prý projde trávicím ústrojím a následně skončí vyloučením z těla. Ale nikdy nevíte.

4) Pomáhá trávení vs. žaludeční vřed

Žvýkání pomáhá povzbuzovat tvorbu žaludečních šťáv, což může napomáhat také žaludku s trávením. Ovšem pozor byste si měli dát v případě, že často žvýkáte s prázdným žaludkem, tak si prý totiž můžete založit na žaludeční vřed či zánět žaludku.

5) Odvykání kouření vs. neslušný návyk ve společnosti

Žvýkačky určitě pomáhají kuřákům, kteří chtějí přestat s kouřením. Proti tomu stojí zažitá tendence z minulosti, vnímat ve společnosti žvýkání jako neslušný návyk, ale to už se postupem doby naštěstí vytrácí.

6) Pomáhá obnově střev vs. vyvolání alergie

Žvýkání prý aktivuje sekreci trávicích hormonů ve střevě, a tím napomáhá k jeho rychlejší obnově. Žvýkačka ale také může vyvolat alergii, a to kvůli „éčkům“ v ní obsažených. Žvýkačky bez cukru totiž obsahují umělá sladidla, jako jsou aspartam, sorbitol či glutamát. Bylo prokázáno, že glutamát a barviva, jež jsou ve žvýkačkách, působí negativně na nervové buňky lidského organismu.

7) Pomáhá hubnutí vs. pomáhá zapomínání nebo naopak lepší paměti

Výzkum amerických vědců z univerzity ve státě Louisiana poukázal například na to, že lidé, kteří pravidelně žvýkají žvýkačku, mají menší chuť na sladké a navíc prý žvýkačka snižuje pocit hladu. Studie německých vědců, publikovaná v British Medical Journal, potvrzuje fakt, že po žvýkačkách bez cukru nejspíše neztloustnete a naopak po nich můžete i zhubnout. Příčinou je podle vědců sorbitol, tedy umělé sladidlo obsažené ve žvýkačkách.

Oproti tomu jeden anglický výzkum odhalil, že žvýkání vede k zapomětlivosti. Mozek se totiž prý natolik soustředí na proces žvýkání, že to může ovlivnit krátkodobou paměť, takže si možná při žvýkání nevzpomenete, kam jste před chvíli odložili své klíče atd. Avšak existují i jiné výzkumy s opačnými tvrzeními, že se paměť žvýkáním zlepšuje, protože posiluje zásobení mozku kyslíkem.

Například britští psychologové tvrdí, že žvýkání žvýkačky se spojuje s lepší pamětí. Provedli totiž pokus, při němž sledování vybraných osob ukázalo, že lidé, kteří pravidelně žvýkali, vykazovali lepší výsledky než ti, co nikoliv. Podobné výsledky potvrzují i Japonci, kteří dokonce žvýkání spojují se zlepšující se koncentrací. Žvýkání prý stimuluje cirkulaci krve a ta pomáhá lepšímu fungování našeho mozku.

Jedno je jisté: žvýkání má své klady i zápory a je jen na každém z nás, zda žvýkat chce, či nechce. Dále čtěte: Dovolená má na délku života možná větší vliv než zdravý životní styl, tvrdí vědci.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve